Vážné obvinění od doktora z Lékařů bez hranic: USA možná spáchaly válečný zločin!

16.10.2015 20:42

V dnešním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vystoupil Tomáš Šebek, doktor z mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. S Helenou Šulcovou se bavili o nedávném bombardování nemocnice v Kundúzu i o jeho práci ve válečných podmínkách.

Vážné obvinění od doktora z Lékařů bez hranic: USA možná spáchaly válečný zločin!
Foto: lekari-bez-hranic.cz
Popisek: Nemocnice v afghánském Kundúzu po americkém bombardování

„První informace byly velmi emotivní, přemýšleli jsme, jakým způsobem můžeme pomoci,“ vysvětluje Šebek. „Myslíme si, že mohlo jít o válečný zločin, na nemocnice by se nemělo útočit, neměly by se bombardovat.“ Dodal, že organizace chce nezávislé vyšetřování.

Den po tragédii zrušila organizace tamní misi a všech dvanáct obětí z řad Lékařů bez hranic Šebek znal a byli to jeho přátelé. „Prostě na nemocnici se neútočí,“ konstatuje Šebek.

Agentura AP nedávno uvedla, že USA věděly, že útočí na nemocnici. „Nicméně ta nemocnice fungovala čtyři roky,“ namítá Šebek, že nepřichází v úvahu, že by Spojené státy nevěděly, na jaký objekt útočí, vzhledem k tomu, že šlo o jedinou funkční nemocnici v okolí.

Myslí si, že kdyby tam byli teroristé nebo sklady zbraní, organizace by to věděla. „U vstupu máme vlastní ochranku,“ říká Šebek s tím, že do nemocnice nikdo nesmí se zbraní. Ani jejich ochranka přitom není ozbrojená, jelikož Lékaři bez hranic sázejí na svůj věhlas.

Práce v nemocnici Lékařů bez hranic je podle Šebka naprosto nesrovnatelná „s jakýmkoli traumacentrem“ kdekoli v Evropě. Pracují ve válečných zónách a denně ošetří neuvěřitelné množství lidí s tím, že nezáleží na tom, kdo jsou a odkud přišli.

„Díky tomu, že máme dobře vypracovaná bezpečnostní pravidla, vždycky spolupracujeme s místními,“ vysvětluje Šebek, že jim většinou nehrozí nebezpečí. A když náhodou ano, mají i vlastní návod, jak přežít v zajetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…