Vážné zjištění: Generál Lorenc na scéně. V kauze Gorila, která se prý dotkla i Babiše

23.10.2019 12:35

Kauza Gorila opět víří vody slovenského mediálního prostoru. A má přesah i do Česka. Jeden z údajných aktérů měl v Čechách provozovat záhadné sdružení, o kterém se téměř nic neví. O dopadech kauzy Gorila a Ľubomíru Arpášovi, který měl stát v čele sdružení, psal Ekonomický deník. A nahrávka z Gorily podle všeho obsahuje i jméno Babiš.

Vážné zjištění: Generál Lorenc na scéně. V kauze Gorila, která se prý dotkla i Babiše
Foto: Repro Youtube
Popisek: Marian Kočner

Kdo se zajímá o slovenskou politiku a její aféry, jistě zná kauzu Gorila, která začala únikem tajného dokumentu Slovenské informační služby s tímto krycím názvem na veřejnost v prosinci 2011. V dokumentu jsou popsány podrobnosti rozhovorů mezi spolumajitelem firmy Penta Investments Jaroslavem Haščákem a předními politiky v letech 2005 a 2006. Kauza upozorňuje na podezření z korupce. Nedávno se kromě přepisu objevila i audionahrávka rozhovorů politiků a podnikatelů, kterou policie dle médií objevila v bytě Mariana Kočnera, obviněného z objednání vraždy Jána Kuciaka.

Anketa

Je dobře, že Zeman vyznamená exprezidenta Václava Klause?

28%
72%
hlasovalo: 15284 lidí

A dle serveru ekonomickydenik.cz se v kauze objevily nové informace, které mají přesah i do ČR. Jeden z aktérů, bývalý příslušník Slovenské informační služby, Ľubomír Arpáš v Praze založil zájmové sdružení. O jehož činnosti se ví ovšem velice málo. Arpáš po práci v rozvědce působil jako bezpečnostní poradce v Pentě.

Zmíněné sdružení se jmenovalo Czech and Slovak Investment Corporation a bylo zapsáno v lednu 2014, vzniklo však dle serveru už v roce 2010. Arpáš byl členem statutárního orgánu. Jak server píše, sídlo mělo sdružení V Jirchářích 195/2 na pražském Novém Městě. Zájmové sdružení právnických osob je forma právnické osoby podle dřívějšího českého občanského zákoníku, kterou vytvářely jiné právnické osoby za účelem ochrany svých zájmů nebo pro dosažení jiného cíle, například výdělečného. Tato sdružení existují i nadále, ačkoli od roku 2014 již nemohou nová vznikat. Členy mohou být pouze firmy.

„Co přesně bylo cílem sdružení a zájmy konkrétně jakých právnických osob mělo sdružení v České republice zastupovat, nelze ani po podrobném zkoumání bohužel přesně identifikovat,“ píše Ekonomický deník. Prý o sdružení z veřejných zdrojů nelze nic dohledat. V roce 2016 pak dle serveru soud nařídil likvidaci sdružení, a to proto, že nesídlilo na adrese, která byla udána.

Likvidátorka do obchodního rejstříku zanesla: „Jako likvidátor jsem vyzvala spolek a statutární orgán k neprodlenému předání seznamu svých aktiv a pasiv, obchodních knih a dalších potřebných dokladů. Výzvu na spolek se nepodařilo doručit a zásilky se vrátily zpět s tím, že adresát je na uvedené adrese neznámý. Dle sdělení některých členů statutárního orgánu spolek nikdy nezahájil svou činnost. Spolek nikdy nevykonával žádnou činnost, nemá žádný majetek, závazky ani pohledávky. K předání dokladů nedošlo, dle sdělení, žádné nejsou.“

Podle Ekonomického deníku může činnost sdružení osvětlit ostatní činnost Arpáše. Slovenská média mu připisují, že to byl právě on, kdo předal materiály z Gorily skupině Penta. „Také on, podobně jako Penta, angažmá v Gorile vehementně popírá,“ píše Ekonomický deník.

V roce 2011 se dle serveru začaly v médiích objevovat informace o kauze Gorila, v té době už zájmové sdružení Czech and Slovak Investment Corporation, působící v Praze, existovalo zhruba rok. Po zveřejnění kauzy Gorila někdejší důstojník SIS pod silným tlakem novinářů ve slovenských médiích přiznal, že po odchodu ze služby skutečně pracoval pro Pentu. A že jeho řídícím kontaktem byl někdejší generál komunistické československé Státní bezpečnosti Alojz Lorenc, který měl od vzniku finanční skupiny na starosti její bezpečnost.

Na otázku, kdo exdůstojníka SIS Arpáše oslovil s nabídkou ke spolupráci, zdali to byl jeden ze spolumajitelů Penty Jaroslav Haščák, Arpáš odpověděl: „Ano. Objednávka přišla od pana Haščáka. Podmínky se ale nastavily tak, že komunikace probíhala přes generála Lorence. Jemu jsem také odevzdával informace a analýzy.“

Nahrávky se řeší také ve spojitosti s podnikatelem Kočnerem, který je podezřelý z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Prý usvědčují spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka z toho, že nemluvil pravdu, když doposud písemné přepisy rozhovor popíral. Nicméně, Penta se dle Seznamu Zpráv brání, že nahrávky jsou „s největší pravděpodobností kopírované, sestříhané nebo jinak upravené“. Současně prý Haščák minulý týden vyzval slovenskou policii a prokuraturu, aby zveřejnily celý vyšetřovací spis, který se Gorilou zabývá. „Po zveřejnění takzvaných a údajných nahrávek Gorila, které zřejmě unikly z vyšetřovacího spisu, bez znaleckého posudku a bez souvisejících výsledků policejních prověřování tam uvedených skutečností, je možné obnovit důvěru k zákonnosti vyšetřování jen tak, že spisy budou zveřejněny,” uvedl podle Seznamu Zpráv Haščák a vyzval slovenské vyšetřovatele, aby ho předvolali k výslechu.

A nahrávka, kvůli které Penta podala i trestní oznámení, má další český rozměr. Zaznělo na ní i jméno českého premiéra Babiše. Slovenský investigativní novinář Marek Vagovič o něm píše ve své knize jako o bývalém komunistickém StBákovi, který byl jedním z utajených sponzorů strany Smer Roberta Fica. Babiš měl být podle Vagoviče jedním z řady utajovaných sponzorů Smeru, ale nespokojenost na slovenské straně vyvstala ve chvíli, kdy si slovenský podnikatel Fedor Flašík spojovaný se Smerem měl část peněz od utajovaných sponzorů nechat pro sebe.

„Když jsem to poprvé zveřejnil, Babiš neskutečně zuřil. Konspiroval, že to dělám na objednávku, že jsem zkorumpovaný a podobné žvásty,“ napsal Vagovič na sociální síti Facebook. Podle novináře i tato pasáž z gorilí nahrávky ukazuje, že Smer Roberta Fica je vlastně jen firmou, která se pokoušela předat moc nad Slovenskem oligarchům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…