Vážný spor mezi USA a Čínou. Jde o špionáž

22.05.2015 9:38

Čínský deník Global Times informuje o obvinění šesti čínských občanů z obchodní špionáže u amerického soudu, podle kterého měli zcizit technologické know-how z oblasti vojenství v americké společnosti, kde pracovali. Global Times konstatuje, že podobné obvinění je absurdní.

Vážný spor mezi USA a Čínou. Jde o špionáž
Foto: Jan Rychetský
Popisek: I tak vypadá život v dnešní Číně

„Mezi šesticí obviněných byl i profesor z Tianjinské univerzity Zhang Hao, který byl zatčen ihned po přistání na americké půdě. Do Spojených států přiletěl, aby se na pozvání zúčastnil zasedání mezinárodní akademické obce,“ konstatuje čínský deník a doplňuje, že profesor Zhang Hao získal své doktoráty na amerických univerzitách a pracoval v různých společnostech do roku 2009, kdy se vrátil zpět do své rodné země, aby zde vyučoval a řídil firmu zřízenou ve spolupráci s univerzitou. Vedle Zhang Haoa stanul před americkým soudem i jeho univerzitní kolega z Tianjinu profesor Pang Wei. Podle obžaloby měli oba zcizit technologie spojené s vojenstvím.

Čínský deník v ironickém duchu poukazuje na skutečnost, že i když mají Spojené státy propracovaný právní systém, úmyslně ignorovaly fakt, že špionáž se obvykle provádí tajně. „Nicméně činnost Zhanga a Panga byla realizována veřejně. Byť některé z jejich kroků mohou být důvodem k soudním sporům, jejich závažnost nemůže být horší, než porušování práv duševního vlastnictví,“ píše se v deníku, který dále uvádí, že Spojené státy jsou jako technologická velmoc pro zahraniční vědce a studenty první volbou. „Poté jsou mnozí z nich odhodláni nabité zkušenosti uplatňovat doma. To je model, který je výhodný pro obě dvě strany. Spojené státy jsou stále největším centrem výzkumu a vývoje a tímto způsobem dochází k přenosu jeho technologií do celého světa,“ vysvětluje Global Times.

Profesor Zhang dle deníku patřil mezi pracovité vědce, kteří přímo „žíznili“ po tom, aby se naučili co možná nejvíce a využili své zkušenosti ve prospěch Číny. „Pokud ale tímto způsobem Spojené státy zneužívají své zákony o špionáži, budou se i další čínští vědci a studenti žijící v Americe obávat, aby nebyli obviněni podobným způsobem. Už nyní jistě přemýšlejí nad tím, jestli se nestanou dalším cílem soudu,“ soudí čínský deník. Obvinění ze špionáže se v posledních letech týkalo více čínských občanů žijících v Americe. Jak ale uvádí Global Times, většina z nich nemá žádné opodstatnění. „Hydrolog Sherry Chen byl například nedávno obvinění před soudem zbaven. Ukazuje se, že se Spojené státy obávají vzestupu Číny a jsou čím dál tím paranoidnější,“ píše se v deníku.

„Spojené státy využívaly k pronásledování některých skupin přistěhovalců obvinění ze špionáže ve své historii mnohokrát. Můžeme jenom doufat, že čínští Američané nebudou kvůli ekonomickému a politickému vzestupu své mateřské země podobně trpět i v budoucnu,“ uzavírá čínský deník celou kauzu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…