Včerejší Albertov: Šéf MF Dnes si udělal legraci z Kalouska i z rektorů

23.11.2015 20:36

Kritika letošních oslav 17. listopadu pobavila Jaroslava Plesla, šéfredaktora MF Dnes. Řeči o „ukradené revoluci“ a teorii o snaze „estébáků“ uskutečnit změnu režimu ve své režii podrobil svému ostrovtipu na Facebooku.

Včerejší Albertov: Šéf MF Dnes si udělal legraci z Kalouska i z rektorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentská demonstrace k 17.11. na Albertově

Nejprve šéfredaktora zaujala reportáž o „Ukradeném listopadu“. Ta byla součástí tradičního nedělního pořadu 168 hodin a zabývala se tím, jak si oslavy úsvitu naší demokracie přivlastnil prezident Miloš Zeman se svými stoupenci. Plesla však nejvíce zaujal samotný začátek, kde byly z archivu připomínány události z roku 1989.

„Reportáž začínala záběrem na Pajerovou a Ulčáka,“ povšiml si. Přitom Monika Pajerová, jedna z organizátorek demonstrace, dodnes se pyšnící aureolou „studentského vůdce“, zastupovala mezi organizátory režimní mládežnický Socialistický svaz mládeže a Martin Ulčák, pozdější význačný lobista, byl rovnou jeho pražským předsedou.

„Jenom zapomněli dodat, že v případě Zimy a Beka se ten listopad do svazáckých ručiček zase vrátil,“ poznamenal. Reagoval tím na nedělní „opravdové“ oslavy na pražském Albertově. Jejich hlavními organizátory byl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a jeho kolega z brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Oba přitom byli za normalizace význačnými aktivisty Socialistického svazu mládeže a Zima dokonce stihl být několik let aktivním členem KSČ.

Fotomontáž rektora Mikuláše Beka. Zdroj: Facebook

Vyjádřil se také k teorii, kterou k výročí listopadu 1989 předložil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho pojetí listopadu jako projektu komunistických tajných služeb je podle Plesla dojemné. „Možná by na toto téma mohl uspořádat seminář. Jako panelisty doporučuji jeho přátele Kuzmiaka, Šťávu a Hávu,“ zmínil Kalouskovy blízké podnikatele, kteří se v mezinárodním obchodě pohybovali již před rokem 1989.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…