Ve Francii a Belgii se po útocích v Paříži zatýkalo. Proběhly domovní prohlídky

15.11.2015 15:56

Francouzští vyšetřovatelé údajně identifikovali prvního z atentátníků, kteří v pátek v Paříži při vražedném útoku zabili 129 lidí. Kromě toho bylo zatčeno i sedm lidí z jeho okolí. Belgie dnes navíc oznámila, že dva z atentátníků pocházeli z Bruselu, když bylo ve čtvrti Molenbeek-Saint-Jean zatčeno pět lidí. V jiné části Belgie pak byly zadrženy dvě další osoby.

Ve Francii a Belgii se po útocích v Paříži zatýkalo. Proběhly domovní prohlídky
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Teroristické útoky v Paříži si vyžádaly přes sto mrtvých

Devětadvacetiletý Francouz Omar Ismail Mostefai byl identifikován podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan. Na pařížském předměstí Montreuil se údajně našlo další auto atentátníků, což by podle stanice Europe 1 mohlo znamenat, že se jednomu sebevražednému komandu podařilo uprchnout. Jak uvedly francouzské sdělovací prostředky, uvnitř auta byly tři automatické zbraně.

Mostefai pocházející z pařížského předměstí Courcouronnes byl jedním z mužů, kteří spáchali sebevražedný atentát namířený proti návštěvníkům rockového koncertu v centru Paříže, v Bataclanu. Jak prý uvedl policejní zdroj agentuře AFP, je nyní prvořadým úkolem policie identifikovat i ostatní atentátníky, což bude ale těžké, protože není ani jasné, kolik jich bylo. Podle předpokladů útočili ve třech skupinách, přičemž se jedné možná podařilo uprchnout. Sledována je především belgická stopa, kdy bylo od soboty zatčeno ve dvou akcích pět lidí.

Ve Francii bylo zadrženo osob sedm, a všechny jsou přitom z Mostefaiova okolí. Jsou mezi nimi jeho otec, bratr a zatím neidentifikovaná žena. Starší bratr útočníka se na policii přihlásil dobrovolně a rodina se prý od Mostefaiova činu i od něj samotného distancovala. Z vyjádření pařížského prokurátora lze údajně odvodit, že měl Mostefai dlouhodobě problémy se zákonem. V trestním rejstříku má totiž osm záznamů z let 2004 až 2010. Ve vězení ale nikdy nebyl.

Bratr muže, který si vypůjčil auto na Bataclan, chtěl odcestovat do Sýrie

Podle stanice Europe 1 se v Montreuil našlo druhé auto atentátníků, po němž policie pátrala šestatřicet hodin. Obě auta prý byla vypůjčena v Belgii, přičemž první Polo bylo zaparkované před sálem Bataclan a druhé auto bylo Seat Leon, v němž zůstaly tři automaty, pět plných a 11 prázdných zásobníků. Možná v něm byla ještě jedna útočící skupina, která v pátek střílela do hostů v kavárnách a restauracích. Podle vyšetřovatelů je možné, že tato skupina po útocích vyjela z Paříže a ještě vysadila jednoho útočníka na náměstí de la Nation, který pak odpálil nálože u jedné kavárny. Opuštěný automobil také znamená, že si atentátníci zřejmě auto vyměnili a pokračovali v útěku pravděpodobně do Belgie.

V bruselské čtvrti Molenbeek bylo podle starostky Françoise Schepmansové zadrženo pět lidí. Jeden z nich je bratr muže, který vypůjčil auto, jež atentátníci nechali před Bataclanem. „Tento muž je znám, protože se snažil odjet do Sýrie. Policie ho zná také v souvislosti s drogami a držením zbraní a pátrá po něm,“ řekla starostka. V Belgii jsou ve vazbě ještě další dvě osoby a soudce dnes musí rozhodnout, zda bude vazba prodloužena.

Poblíž těla jednoho z atentátníků na stadionu Stade de France se pak našel syrský pas. Podle americké stanice CBS News byl asi falešný, protože jeho číslo neodpovídalo číslům dokumentů vydávaných v Sýrii a neodpovídala údajně ani fotografie. Z informací poskytnutých Řeckem byl atentátník ze stadionu jedním ze dvou mužů, kteří se 3. října zaregistrovali mezi uprchlíky na jednom z řeckých ostrovů. O dva dny později pak zamířili na trajektu do Pirea a odtud pak prošli do Chorvatska a Rakouska.

Zadržený Černohorec nespolupracuje

Srbské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že osoba, která se prokazovala nalezeným pasem, dorazila 7. října do Srbska přechodem Preševo na hranici s Makedonií a požádala zde o azyl. Jde prý o tutéž osobu zaregistrovanou 3. října v Řecku a podle ministerstva nešlo o člověka hledaného Interpolem.

Kromě toho byl na stadionu nalezen také egyptský pas. Spekulace o tom, že to mohl být další atentátník, vyvrátil egyptský velvyslanec v Paříži, podle něhož byl Egypťan opravdový fotbalový fanoušek, který byl při útoku těžce zraněn.

Z Německa pak přišla zpráva, že Černohorec zatčený v Bavorsku s výbušninami a zbraněmi v autě nechce spolupracovat s vyšetřovateli. V autě měl také jednu pařížskou adresu, přičemž prý chtěl jen navštívit Eiffelovu věž. Ke zbraním se stejně jako k útokům odmítl vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…