Ve Francii je rušno. Probíhá druhé kolo parlamentních voleb

18.06.2017 8:41

Francie je dnes plná očekávání. Koná se tady totiž druhé kolo parlamentních voleb. Čeká se velké vítězství centristického hnutí Republika v pohybu prezidenta Emmanuela Macrona a jeho spojenců.

Ve Francii je rušno. Probíhá druhé kolo parlamentních voleb
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francie, o to tu jde

Macronova strana získala už v prvním kole voleb 32 procent hlasů, a porazila tak tradiční politické strany. V prezidentských volbách předtím Emmanuel Macron zvítězil na přelomu dubna a května.
V Národním shromáždění, které má 577 křesel, by mohli centristé po druhém kolem obsadit 400 až 470 míst. Vzhledem k jednoznačným předpovědím se pozornost upne zřejmě více na volební účast. V prvním kole nepřišla ani polovina voličů, což podle médií přinejmenším morálně snižuje váhu budoucích Macronových kroků.

Volební místnosti se otevřely dnes v osm hodin ráno. Ve velkých městech se pak uzavřou až v osm hodin večer. Registrováno je více než 47 milionů voličů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…