Ve Francii je zase veselo kvůli muslimům. Po burkách vzedmul vlnu vášní…

02.09.2016 20:20

Francie se ve snaze předejít dalšímu jitření vášní mezi muslimskou menšinou a většinovou společností rozhodla oživit již takřka zapomenutý program na integraci muslimů. Šéfem nově vzniklé Nadace pro islám ve Francii, která má tvořit most mezi sekulárním státem a muslimskou menšinou, má být podle premiéra Manuela Vallse bývalý ministr obrany a vnitra Jean-Pierre Chevenement. Proti tomu se však zvedla vlna nevole.

Ve Francii je zase veselo kvůli muslimům. Po burkách vzedmul vlnu vášní…
Foto: Jan Rychetský
Popisek: 1. máj v Paříži

„To je vtip,“ okomentoval zvolení Chevenementa, dlouholetého politika a bojovníka za sekularismus, občanskoprávní aktivista Yasser Louati. „Pořád s muslimy jednáme jako by to byli cizinci, kteří potřebují vychovat.“

Podle Louatiho potřebuje obdobná organizace přistupovat k problému zdola, nikoli shora, jak se snaží francouzská vláda. Měla by se zajímat o to, jaká komunita ve skutečnosti je a co ji schází, nikoli ji předem nařizovat, jak se má chovat. Zároveň by i sama muslimská komunita měla mít co říct do výběru vedení nadace, která se o ní má zajímat.

Odborník na islám a jeden z hlavních členů představenstva nadace Ghaleb Bencheikch si sice posteskl, že v ideálním případě by šéfem nadace měl být muslim. Nicméně dodal, že Chevenement je „přijatelnou volbou v krátkodobém hledisku“, která odlepí projekt od země.

Chevenement by měl totiž zastávat jen prozatimní funkci, jelikož Valls chtěl iniciativu rozjet co nejrychleji, přičemž v samotné komunitě zatím nedošlo k žádnému konsensu ohledně toho, co a jak by měla nadace dělat a kdo by ji měl vést.

Celý text zde

Chevenement se přitom těší určité důvěře některých členů muslimské komunity, protože je arabistou a část svého života procestoval po arabských zemích. Přesto již vyvolal určité kontroverze, když podotkl, že by se muslimové měli chovat „diskrétně“ a snažit se splynout s davem.

Uvedl také, že „na rasově velmi rozmanitém předměstí Paříže je celkem 135 různých národností, ale jedna se již takřka vytratila“, čímž myslel rodilé Francouze. To v mnoha ohledech pobouřilo francouzské občany žijící ve čtvrti Saint Denis, z nichž mnoho je severoafrického původu, ve Francii se však narodili. Dokonce byli tak rozhořčeni, že poslali otevřený dopis prezidentovi Françoisi Hollandovi, ve kterém žádali Chevenementovo odvolání.

Francie přitom zažívá mnohé kontroverze ohledně plaveckých úborů zvaných burkiny, které zahalují celá těla žen. Jejich nošení bylo zakázáno na plážích ve zhruba 30 přímořských letoviscích, posléze však nejvyšší soud rozhodl, že zákaz je ilegální a přinutil starosty měst jej zrušit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…