Ve Francii prošel velice tvrdý "špiclovací" zákon. Podívejte se, co dostala do ruky tajná služba

27.07.2015 20:40

Francie přijala minulý čtvrtek zákon, který umožňuje sledovat její občany. „Francouzská ústavní rada legalizovala masový dohled a potvrdila tak historický úpadek základních lidských práv,“ tvrdí organizace pro digitální práva. Informuje server Common Dreams.

Ve Francii prošel velice tvrdý "špiclovací" zákon. Podívejte se, co dostala do ruky tajná služba
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Francie minulý čtvrtek přijala kontroverzní zákon, který umožňuje plošné sledování celého národa a to i přes nevoli, která se zvedla mezi lidskoprávními organizacemi.

„Schválením skoro všech kontrolních opatření, které obsahuje Zákon o dohledu, přijatý 25 června, Francouzská ústavní rada zlegalizovala masový dohled a potvrdila tak historický úpadek základních lidských práv,“ tvrdí La Quadrature du Net, organizace pro lidská a digitální práva se sídlem v Paříži.

Zákon francouzské tajné službě umožňuje napíchnout telefony, hackovat počítače, sbírat a analyzovat data milionů občanů, tajně odposlouchávat a sledovat pomocí kamer a mikrofonů všechny lidi, kteří jsou „podezřelí z terorismu“, aniž by bylo třeba soudního příkazu. Vláda také může povolit sledování z „důvodů tak vágních, jako jsou 'zásadní zahraniční zájmy' nebo ve snaze zabránit 'organizované neposlušnosti'.“

„Přijetím zákona se (Francouzská ústavní) rada distancuje od role ochránce základních práv a svobod,“ tvrdí La Quadrature a dodává, že tímto také podnikli velký krok zpět a ohrozili základy demokracie.

Jedním z nejvíce kontroverzních opatření, které zákon přináší, je to, že poskytovatelé internetu a telekomunikační společnosti musí používat prostředky, které umožní analyzovat aktivitu uživatelů, označovat potenciální teroristy a následně i varovat příslušné úřady. Kritici zákona upozorňují, že tímto se vytvoří konstantí dohled nad celou populací.

Zákon byl přijat i přes vyjádření Komise OSN pro lidská práva, podle které zákon dává státu přílišné pravomoce.

Francouzská Amnesty International se vyjádřila na adresu zákona, že je to ohrožení práva na soukromí a svobodu slova a že umožňuje tvrdě potlačovat jakékoliv protivládní protesty. Organizace Privacy International upozorňuje, že tímto může francouzská vláda kohokoliv beztrestně hacknout, jelikož těm, co dohlíží, chybí jakýkoliv dohled.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…