Ve Francii se množí napadení Židů. Naposledy na jednoho vytáhl kurdský přistěhovalec mačetu

14.01.2016 7:23

Ve Francii narůstají útoky proti židovskému obyvatelstvu. Naposledy zaútočil v Marseille patnáctiletý turecký Kurd na pětatřicetiletého židovského učitele mačetou. Nejvyšší představitel zdejší židovské organizace následně vyzval francouzské Židy, aby na veřejnosti raději přestali nosit své tradiční pokrývky hlavy.

Ve Francii se množí napadení Židů. Naposledy na jednoho vytáhl kurdský přistěhovalec mačetu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Koncertní sál Bataclan se stal dějištěm útoku teroristů Islámského státu, při kterém zahynulo osm desítek lidí. Pařížané jsou z toho v šoku

Patnáctiletý turecký Kurd se na učitele, který byl právě na cestě do francouzsko-hebrejského ústavu, vrhl s mačetou a zranil jej na rukách a zádech. Po svém zatčení přiznal, že je příznivcem Islámského státu. Hovořil také o svém plánu vyzbrojit se a ihned po svém propuštění zabít nějakého policistu. S jeho propuštěním to ovšem možná nebude tak horké, protože nyní čelí pokusu zabít svoji oběť na základě náboženského vyznání. Mladý Kurd, kterému bude šestnáct let příští týden, byl údajně dobrým studentem a jeho radikalizace si nikdo v nejbližším okolí nepovšiml. Jak připomíná zpravodajský server France24, tak před dvěma měsíci došlo v Marseille rovněž k pobodání židovského učitele, který byl tehdy zraněn na pažích, nohou a břiše.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Vedoucí představitel židovské komunity ve druhém největším francouzském městě, kde mimo jiné žije také početná muslimská komunita, vyzval následně své souvěrce, aby se na veřejnosti raději neobjevovali se svoji tradiční pokrývkou hlavy. „Vyzývám zdejší Židy, aby v dohledné době vycházeli ven raději bez jarmulky na hlavě. Toto mé rozhodnutí je asi nejtěžší v mém životě. Raději však za něj budu ze všech stran kritizován, než později litoval, až se stane něco ještě vážnějšího,“ prohlásil šéf Izraelské konzistoře v Marseille Zvi Ammar v rozhovoru pro francouzské televize BFM a iTele. Kritika na sebe skutečně nedala dlouho čekat a někteří další židovští představiteleé nazvali Ammarovu výzvu jako „projev defétismu“.

Celou událost komentuje také šéfredaktor amerického internetového serveru Tyler Durden a dává jí do souvislosti s hromadným sexuálním obtěžováním německých žen v době silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem a také zamlčováním podobných excesů ve Švédsku. „Starostka Kolína Rekerová na tiskové konferenci nabádala v rámci preventivních opatření německé ženy, aby se držely v davu od mužů odlišných kultur na délku paže. Navíc hovořila o tom, že Německo potřebuje vysvětlit příchozím muslimským migrantům, že povznesená nálada při karnevalech a jiných veřejných událostech není znakem sexuální otevřenosti. Především však nepřímo konstatovala, že je povinností německých žen změnit své chování. Jako by jim dávala za silvestrovské násilnosti část viny, což je skutečně absurdní,“ píše Durden a ironicky dodává, že by také bylo vhodné vysvětlit jim, že vedle sexuálního napadení není přijatelný ani útok mačetou.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Ve Francii došlo v posledních měsících k několika útokům na příslušníky židovské komunity a všechny měli na svědomí muslimové. V době útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo např. vnikl jeden z islamistů do židovského lahůdkářství a zabil čtyři rukojmí. Francouzské úřady evidují po celé zemí desítky útoků a s antisemitským podtextem. Židé žijící ve Francii se netají svými obavami z dalšího vývoje a mnozí z nich raději proto svoji zemi opouštějí. Část z nich směřuje do Spojených států, většina potom do Izraele. V zemi přitom žili po několik generací a na rozdíl od muslimů představovala jejich přítomnost jasný ekonomický i společenský přínos. Čtvrti obývané židovskými komunitami byly vždy otevřené všem cizincům a jejich obyvatelé nebyli závislí na štědrém sociálním systému tak, jako tomu je v případě značného počtu zejména mladých muslimů.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…