Ve Francii to houstne. Padá obvinění za obviněním. Několik už jich má na kontě i Le Penová

06.03.2017 20:40

Ve čtvrtek byla zbavena šéfka Národní fronty Marine Le Penová poslanecké imunity v Evropském parlamentu. Paradoxně čelí obvinění kvůli publikování násilného videa Islámského státu. Francouzská justice se však o prezidentskou kandidátku zajímá i z jiného důvodu.

Ve Francii to houstne. Padá obvinění za obviněním. Několik už jich má na kontě i Le Penová
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Le Pen, Fillon, volby

Le Penová v prosinci zveřejnila brutální video Islámského státu v reakci na tvrzení vlivného novináře Jeana-Jacquesa Bourdina, že Národní fronta a Islámský stát jsou si podobné. Rozčílená Le Penová publikovala video, aby tak dala Bourdinovi najevo, že ISIS páchá krutosti a jeho přirovnání kulhá na obě nohy. Nyní se celý spor patrně dostane před soud. Obvinění překvapivě nečelí Bourdin pro pomluvu, ale Le Penová.

Le Penové hrozí v případě prokázání viny až tři roky vězení, což by mohlo více než narušit její plány na úspěch v prezidentských volbách. Problémů se na dceru zakladatele Národní fronty v poslední době valí více než dost. Před několika týdny čelila její strana skandálu spojeného s financováním a den po odebrání poslanecké imunity Le Penová odmítla předvolání k soudu, kde měla vysvětlit fiktivní financování svých dvou spolupracovníků.

Podle vyšetřovatelů měla Le Penová z fondů Evropské unie financovat své dva spolupracovníky, kteří přitom pracovali v centrále Národní fronty. V sobotu prezidentská kandidátka veškerá obvinění odmítla a označila konání soudů za zpolitizované. „Pokud se snaží systém tímto způsobem ovlivnit volby, potom takový systém nesdílí myšlenku vlády lidu,“ prohlásila podle Franceinfo Le Penová na shromáždění ve městě Rignac.

Le Penová tak čelí obdobnému obvinění jako její rival Franocis Fillon, který je podezřelý z toho, že platil ze státních peněz svoji manželku za neuskutečněnou práci. Zatímco Fillona tato ať už skutečná, nebo smyšlená kauza podle průzkumů veřejného mínění sesadila z pozice jasného favorita, Le Penová důsledky této čerstvé kauzy zatím příliš nepocítila. Ale i bez toho patří nyní k horkým adeptům na ovládnutí Elysejského paláce socialista Emannuele Macron.

Tomu se zatím až na obvinění z mimomanželského homosexuálního vztahu jakékoli nepříjemné aféry vyhýbají a mnozí předvídají, že vítězství ve 2. kole prezidentských voleb mu již nemůže uniknout. Kartami se ještě snažili zamíchat republikáni, když se uvnitř strany hovořilo o výměně Fillona za Alaina Juppého. Bývalý premiér však včera tyto spekulace rázně utnul, když svůj návrat do prezidentského klání jednoznačně odmítl.

Fillon navíc neprojevil nejmenší vůli k odstoupení z kampaně. „Nikdo nemá sílu na to, aby mě přinutil k odstoupení z prezidentské kampaně,“ vzkázal v neděli večer v televizi France 2 konzervativní kandidát svým příznivcům i odpůrcům. Fillona tak neodradily ani výsledky průzkumu, ve kterém si jeho odstoupení přeje 71 % voličů. Nicméně mezi voliči republikánů si přeje jeho pokračování 55 % voličů.

Jak nasvědčují průzkumy, Le Penové by ve 2. kole jako soupeř více vyhovoval Fillon. Šéfka Národní fronty má však nyní po ztrátě poslanecké imunity dost starostí sama se sebou. Na záda se jí v každém novém průzkum tlačí Macron a vedle obvinění z nezákonného vyplácení peněz svým spolupracovníkům bude patrně soud v Nice řešit další spor, ve kterém figuruje její jméno. Někdejší starosta města a republikán Christian Estrosi se s ní hodlá soudit pro její obvinění, že byl údajně placen Unií islámských organizací ve Francii (UOIF).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…