Ve Staré Boleslavi se koná Svatováclavská pouť. Hlavní slovo má kardinál Duka

28.09.2013 8:45

Lidé v celé republice si dnes při mších a poutích připomenou svatého Václava, patrona země. Ve Staré Boleslavi u Prahy, kde byl kníže Václav před 1078 lety zavražděn, pokračuje Svatováclavská pouť. Hlavním bodem oslav Dne české státnosti je slavnostní poutní mše na Mariánském náměstí, kterou bude od 10:00 sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka.

Ve Staré Boleslavi se koná Svatováclavská pouť. Hlavní slovo má kardinál Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Na pouť nepřijede kvůli soukromému programu a dnešní oslavě 69. narozenin prezident Miloš Zeman, který tak nepokračuje v tradici svého předchůdce Václava Klause, jenž se pouti v posledních letech účastnil. Chybět tentokrát bude i Klaus, který podle svého webu bude pracovně v USA.

Letošním významným hostem je mnichovský kardinál Reinhard Marx, který se podle České biskupské konference vysloví nejen k 75. výročí mnichovské dohody, ale promluví také o "světlých okamžicích" společných oběma sousedním národům Čechů a Němců.

Svatováclavská pouť byla obnovena v roce 2003

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Tradičně se tam 28. září u příležitosti svátku svatého Václava scházejí tisíce věřících.

Národní Svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal nyní už bývalý papež Benedikt XVI. Tehdy na akci dorazilo 50.000 lidí. Ve Staré Boleslavi se vedle duchovního programu konají koncerty a tradiční pouťové zábavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …