Ve Švédsku byli znásilněni i chlapečci ve věku od jednoho roku. Získali jsme oficiální statistiky. Raději se posaďte a zhluboka nadechněte

08.07.2017 11:41

Švédská Národní rada vydala „předběžné statistické údaje za první pololetí roku 2017“, které se týkají kriminálních činů na jejich území. Čtyřicetistránkový dokument, který můžete nalézt níže, se věnuje rovněž znásilnění. To je dokonce rozděleno do několika podskupin. Hlavní dvě se týkají věku: od 0 do sedmnácti let a samozřejmě od osmnácti výše.

Ve Švédsku byli znásilněni i chlapečci ve věku od jednoho roku. Získali jsme oficiální statistiky. Raději se posaďte a zhluboka nadechněte
Foto: Vít Hassan
Popisek: V jihošvédském městě Malmö

Počet oznámených znásilnění v průběhu prvních šesti měsíců se podle dokumentu Kriminalstatistik zvýšil o celých 14 procent. V reálných číslech jde o 431 znásilnění, jichž je více než ve stejném období loňského roku. V celkovém obrazu zločinnosti ve Švédsku, jak také vyplývá z dostupných dat, během prvních šesti měsíců roku 2017 bylo hlášeno celkem 731 tisíc trestných činů, což je o 2 procenta méně. Fakta ovšem dokazují, že právě sexuální delikty (včetně znásilnění) vzrostly. Jak konkrétně?

Za první pololetí bylo hlášeno 9680 sexuálních trestných činů, což znamená meziroční nárůst o čtyři procenta. O téměř tři stovky zločinů více bylo spácháno na dospělých starších osmnácti let. Přesně 120 trestných činů bylo spácháno podle analýzy kriminality na dětech (do 17 let).

Celkový počet znásilnění, ohlášených do první poloviny roku 2017, byl 3430. Zneužití dětí do sedmnácti let znamená 43 procent (1470 hlášených případů), nad osmnáct let jich bylo oznámeno 1960, což představuje 53 procent. Právě nad tímto číslem se pozastavuje výrazná většina komentujících.

Celkový počet hlášených znásilnění a trestných činů sexuálního násilí a zneužívání, první polovina letošního roku. Růst je patrný už pohledem na graf 

Kriminální statistika jde ještě hlouběji. V 88 procentech případů šlo o znásilnění dívky, zbylých dvanáct procent připadá na malé chlapce. Pokud se bavíme o zneužití dospělých, pak 95 procent případů odnesly ženy, zbylých pět procent muži.

ParlamentníListy.cz se pro porovnání podívaly také na statistiky v České republice. Jak uvádí například specializovaný web StopZnasilneni.cz: „V ČR je oficiálně registrováno jedno až dvě znásilnění denně – předpokládá se, že znásilnění je oznamováno pouze v 8 procentech případů (znásilnění, ke kterému došlo v rámci rodinných a partnerských vztahů, je nahlašováno pouze ve 3 procentech případů).“ Stránky také podotýkají, že se sexuálním násilím se v průběhu svého života setká až 25 procent žen a 6–10 procent mužů. „Oficiální statistiky postihují pouze zlomek skutečného výskytu jevů sexuálního násilí,“ uvádí web.

Jednoduchým dělením lze dopočítat, že ve Švédsku denně dochází k necelé dvacítce ohlášených sexuálních útoků, znásilnění žen a mužů, respektive dívek a chlapců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…