Ve Švédsku to stále více doutná. Po brutálním útoku na mladé uprchlíky se ozvaly švédské ženy

01.02.2016 17:23

Když si před několika dny švédská policie stěžovala na to, že není schopna zajistit pořádek na vlakovém nádraží ve Stockholmu ovládaném dětskými gangy z Maroka, netušila, co tím způsobí. O víkendu se jejich role „zhostila“ skupina krajní pravice. Vše mělo nakonec dohru na sociálních sítích.

Ve Švédsku to stále více doutná. Po brutálním útoku na mladé uprchlíky se ozvaly švédské ženy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Usměvavý řidič

Na hlavním nádraží ve Stockholmu se odehrálo v pátek večer a v sobotu několik násilných konfliktů, které dle médií rozpoutali členové údajně neonacistického uskupení Švédské hnutí odporu. Několik jeho příslušníků se rozhodlo vzít zákon do svých rukou a vydali se dle svých slov „vyčistit“ nádraží. „Švédští muži a ženy si zaslouží žít svůj každodenní život v bezpečí. Vyzýváme všechny, kteří jsou si vědomi tohoto problému, aby se vydali v našich stopách,“ napsali pachatelé útoků namířených proti imigrantům na svých webových stránkách.

V sobotu se rovněž v hlavním městě odehrálo několik demonstrací, kde se střetli příznivci a odpůrci „otevřené“ přistěhovalecké politiky. Podle informací poskytnutých policií byli při vzájemných potyčkách zraněni nejméně tři lidé. Jak uvádí švédský deník Aftonbladet, příznivci krajní pravice v průběhu protestů roznášeli po okolí letáky s ústředním sloganem „Už toho bylo dost“. Psalo se v něm o hrozbě, kterou pro obyvatele hlavního města představují dětské gangy ze severní Afriky. Zmiňovali dále, že je nutné je za jejich přečiny proti zákonu konečně potrestat.

Účastníci protestů také hovořili o tom, že jejich cílem je chránit švédské ženy, které se poměrně často stávají terčem sexuálně motivovaných útoků ze strany nově příchozích migrantů. Před několika dny byla například jedním mladým migrantem ze Somálska zavražděna dvaadvacetiletá švédská dobrovolnice, která od loňského září vypomáhala v jednom z uprchlických táborů. Jak ovšem konstatuje švédská mutace internetového serveru The Local, nezdá se, že by starost o jejich bezpečí švédské ženy příliš ocenily.

Včera se začal švédskými sociálními sítěmi šířit hashtag ve znění #NejsmeVašeŽeny. Jeho autorky chtěly dát najevo, že s odvetnými akcemi krajní pravice nesouhlasí. „Nejsem vaše žena a nestojím o žádnou vaši ochranu. Právě vy jste těmi, ze kterých mám nejvíce strach,“ napsala jedna ze švédských žen. Další na Twitteru připsala, že údajnou ochranu Švédek extrémní pravice jen zneužívá jako alibi, aby se mohla dopouštět násilných skutků. Jak se na tuto kauzu dívají obyčejní Švédové, je však obtížné zjistit, protože internetový server The Local ani deník Aftonbladet nenabízejí pod svými články možnost vstoupit to diskuze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…