Ve Švédsku začala sezona hudebních festivalů. A místní ženy jsou prý na nich znásilňovány po desítkách

05.07.2016 22:21

Více než tři desítky žen a dívek, které se zúčastnily hudebního festivalu v Karlstadu, nahlásily policii, že se na hudební akci během posledního víkendu staly oběťmi znásilnění nebo sexuálního napadení. A nebyly samy. Znásilnění ohlásilo i pět hudebních fanynek na festivalu Bravalla v Norrköpingu. Dalších deset žen nahlásilo sexuální napadení. Policie sice měla plán, s jehož pomocí chtěla ženy dopředu ochránit, ale nevyšel.

Ve Švédsku začala sezona hudebních festivalů. A místní ženy jsou prý na nich znásilňovány po desítkách
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Policejní inspektor Leif Nyström podle informací ČTK oznámil, že po skončení třídenního festivalu v Karlstadu dostali strážci zákona 32 oznámení o znásilnění či sexuálním útoku. Trestných činů se prý dopustili mladí muži. Nejmladší možná oběť ještě neoslavila třinácté narozeniny. Policie už má o pachatelích množství poznatků, ale prozatím nebyl nikdo zatčen.

„Podle švédského premiéra Stefana Löfvena jde o ‚naprosto nepřijatelnou‘ situaci, nahlášené případy prý budou vyšetřeny s maximální pečlivostí,“ píše agentura.

Jsme zničeni těmito ohavnými zprávami

Server Echo24.cz k tomu dodává, že se k případům vyjádřila i populární britská kapela Mumford and Sons, která oznámila, že se nezúčastní dalších hudebních festivalů v severské zemi, dokud se jim nedostane ujištění policie a pořadatelů, že dělají všechno, co mohou, aby se podobná situace neopakovala.

„Festivaly jsou oslavou hudby a lidé je vnímali jako místo, kam mohou jít bez obav. Jsme zničeni těmito ohavnými zprávami,“ napsali hudebníci na sociální síti Twitter.

Policie měla plán. Nevyšel

Případy sexuálních útoků jsou ve Švédsku o to palčivější, že v minulosti tamní policie údajně zatajovala informace o sexuálních útocích na ženy ze strany uprchlíků. Státní zastupitelství ve Švédsku však rozhodlo, že strážce zákona nebude stíhat.

Přesto zřejmě chtěli strážci zákona podobným nařčením předejít a na začátku prázdnin spustili osvětovou kampaň, pomocí níž chtěli všechny muže upozornit, že osahávat ženy proti jejich vůli není ve Švédsku povoleno. „Nošením se měly dívky ochránit před obtěžováním, jak se však ukázalo na festivalu Bravalle, pásky sexuálním útokům nijak nezabránily,“ doplňuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…