Ve Švýcarsku odsouzení exmanažeři důlní společnosti se v ČR vězení bát nemusí

12.10.2013 7:50

Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS), kteří byli tento týden ve Švýcarsku odsouzeni za vytunelování společnosti k nepodmíněným trestům, se do vězení v nejbližších měsících, možná i letech, nedostanou. Tedy pokud zůstanou v Česku. Naše země totiž své občany nevydává. Informuje o tom server iDnes.cz.

Ve Švýcarsku odsouzení exmanažeři důlní společnosti se v ČR vězení bát nemusí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž k Mostecké uhelné

Za miliardové podvody při ovládnutí dolů dostali několikaleté tresty.  Podle švýcarského práva je sice trest vykonatelný okamžitě. Tamní soudci verdikt exmanažery ale pustil domů. „Na příštích několik měsíců, než soud dokončí a vyhotoví písemně rozsudek. Potom však budou muset zřejmě za mříže,“ píše server.

Verdikt Federálního trestního tribunálu v Bellinzoně je vykonatelný jen na území Švýcarska.  "Ne, nemohli bychom je zatknout, a už vůbec ne vydat do Švýcarska," potvrdil serveru iDnes.cz nejvyšší žalobce Zeman.

Nejvyšší soud v Brně může jen nařídit, že si v naší věznici odpykají trest, k němuž byli pravomocně odsouzeni v zahraničí. Ovšem švýcarský rozsudek v kauze privatizace mosteckých dolů bude pravomocný až v případě, že jej potvrdí odvolací soud. A to se stane nejdříve v příštím roce, dost možná až v roce 2015.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…