Ve Velké Británii to opět vře a může to prý dopadnout velmi zle. A znovu jde o náboženství

15.08.2015 10:37

MF Dnes upozorňuje na sílící napětí mezi sunnitskou a šíitskou komunitou ve Velké Británii. Toto pnutí je prý zatím skryto, ale o to více se rozpíná. Muslimští duchovní přitom varují, že to může skončit násilím.

Ve Velké Británii to opět vře a může to prý dopadnout velmi zle. A znovu jde o náboženství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti islámu a uprchlíkům na Palackého náměstí

V Británii totiž v poslední době dochází k nárůstu sprejerských a hlavně verbálních útoků mezi stoupenci obou větví islámu. MF Dnes tak například uvádí, jak v britském Bradfordu nedávno hrklo v návštěvnících šíitské mešity, kterým kdosi napsal na zeď, že jsou šíité nevěřící. „Letos jsme zaznamenali pět protišíitských útoků, za celý loňský rok jen dva,“ poznamenal deníku The Times Fiyaz Mughal z organizace Tell Mama, který se zabývá protimuslimskými útoky.

Rostoucí napětí je prý přiživováno propagandou války v Sýrii, která je líčena jako boj mezi sunnitskými povstalci a alávitským režimem, jenž má blíž k šíitům. „A rovněž mocenským soupeřením převážně šíitského Íránu a sunnitské Saúdské Arábie,“ podotýká Mladá fronta, podle které nenávist podporují kazatelé z obou větví islámu. Někteří prý přitom působí i na univerzitách.

Jak MF Dnes informuje, je ukázkou takového nenávistného učení například vystoupení sunnitského kazatele Mumtaz ul Haqa v Birminghamu, kde kazatel nazval šíity nevěřícími a opřel se i do ajatolláha Chomejního, někdejšího nejvyššího náboženského představitele Íránu. Tam ho prý nazval dokonce satanem.

Objevují se prý ale i výhrůžky smrtí, a tak  někteří raději volí útěk do jiné země, tak jako šíitský klerikál Sayed Ammar Nakshwani, který raději odešel do USA. „A pokud máte na sobě zelený náhrdelník, kterým vyznáváte to, že patříte do větve šíitů, pro sunnity téměř ani neexistujete,“ citují noviny jednu z obyčejných šíitských muslimek. To nejhorší prý ale teprve v Británii přijít může, varují údajně umírnění náboženští vůdci s tím, že situace může eskalovat do násilí.

reklama

autor: jzd

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…