Ve Vídni se jedná o míru v Sýrii. Ale bojovníkům je to srdečně jedno, řežou se pořád

18.05.2016 21:49

Zatímco se z Vídně ozývají hlasy volající po opětovném započetí mírových rozhovorů o konfliktu v Sýrii, v samotném místě konfliktu se válčí dál. A bude tak velmi těžké přesunout výsledek těchto rozhovorů do místa dění. Informuje Al Jazeera.

Ve Vídni se jedná o míru v Sýrii. Ale bojovníkům je to srdečně jedno, řežou se pořád
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

V rakouském hlavním městě se v úterý sešli ministři zahraničí USA John Kerry a Ruska Sergej Lavrov společně se zvláštním pověřencem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou a dalšími lídry 17 jiných národů. Všichni se vyjádřili pro ukončení násilností v Sýrii a odsouhlasili nutnost okamžitého započetí humanitární pomoci.

Ačkoliv si nestanovili konkrétní datum, Kerry označil jednání za úspěch v tom, že se shodli na rámcové podobě budoucí Sýrie, která má být především jednotná a sekulární. „Výzva, které nyní čelíme, je, jak přetvořit tuto možnost v realitu.“

Představitelé USA sice stále tvrdí, že prezident Asad musí odejít nejpozději k prvnímu srpnu, oponují jim však představitelé Íránu a Ruska a k tomu sám prezident Asad, jehož jednotky v Sýrii stále bojují. Podle reportéra Al Jazeery Hashema Ahelbarra potrvá nějaký čas, než dojde k překonání těchto rozdílných pohledů na věc.

Celý text zde.

Uvedl také, že mluvil se zástupci syrské opozice, kteří se jednání účastní, a ti prý odmítají cokoliv podepsat, dokud nebudou mít jasno v tom, jak to s Asadem nakonec bude. Což je vlastně setrvalý stav od chvíle, co opoziční zástupci opustili jednání v Ženevě kvůli tomu, že s Asadem ani Ruskem nikdo nic nepodnikl.

Mezitím v několika posledních týdnech zahynulo při náletech syrské armády více než 300 lidí jen v provincii Aleppo a smrtící boje stále probíhají v mnoha koutech země, jelikož se mírová dohoda nevztahuje na několik skupin včetně Islámského státu či fronty an-Nusrá, které stále drží velké části území.

Podle íránského ministra zahraničí Javada Zarífa, který podporuje příměří, však může klid zbraní představovat výhodu pro určité opoziční skupiny, které by tak mohly zregenerovat svoje síly a začít bojovat s novou energií.

Rusko, které oficiálně podporuje mírovou dohodu, je přitom stále v místě konfliktu a poskytuje podporu i prezidentu Asadovi.

Podle Syrské observatoře pro lidská práva však nedošlo k nijak výraznému omezení pozemních bojů, a lidé tak stále umírají. Jen za duben mohlo v pouličních bojích zahynout více než 500 osob na všech stranách konfliktu.

A z druhé strany stále létají letadla americké koalice proti Islámskému státu, která údajně bombardují Aleppo. Stejně tak, jak to činí i letadla syrské armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …