Ve Vyškově vytáhli proti americkým strojům ruské vlajky. Je to provokace, chtějí tu rozpoutat válku, soptili

29.03.2015 18:31

REPORTÁŽ Zatímco v centru Vyškova po nedělním poledni panovala ospalá nálada a nikde nebylo patrné, že by se schylovalo k radikálním projevům názorů na americký konvoj, v Dědicích se v blízkosti areálu Univerzity obrany už od třinácti hodin shromažďovali příznivci i odpůrci průjezdu konvoje.

Ve Vyškově vytáhli proti americkým strojům ruské vlajky. Je to provokace, chtějí tu rozpoutat válku, soptili
Foto: David Daniel
Popisek: Odpůrci konvoje s ruskými vlajkami

Také se podél asi pětikilometrové spojky mezi sjezdem z dálnice D1 u Drysic do Dědic shromažďovali zájemci vybavení fotoaparáty, trasu monitorovala policie. Před hlavní vchod do vojenského areálu Univezity obrany se dostavili nejprve odpůrci pozemního přesunu konvoje NATO, asi dvacet z nich vybavených ruskými vlajkami a transparenty čekali na příjezd.

Od Brna v téže době k Vyškovu mířily skupiny historických džípů americké armády z druhé světové války a motorky s americkými vlajkami a dalšími atributy souvisejícími s americkou armádou a NATO.

Vše, co jsme napsali o americkém konvoji, najdete ZDE.

Mezi skupinkami demonstrantů s ruskými vlajkami a zastánců NATO a USA docházelo k drobným slovním přestřelkám, ale fyzické násilí ani zdaleka nehrozilo. "Přijeli jsme protestovat proti cestě Američanů po našem území, to, že s nimi jedou naši motorkáři na Harleyích, je nám celkem jedno, je to americká motorka. O tom, že ale většina národa s konvojem souhlasí, pochybuju, průzkumy se dělají podle toho, kdo zaplatí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz jeden z demonstrantů.

Ruské vlajky si prý vzali proto, aby vytvořili protipól proti "tomu, co proti nám jede“. "Svět je rozdělen na dva póly - Ameriku a Rusko - americký vojenský konvoj je provokace. Kromě Američanů, kteří už nemají co ztratit, nikdo na světě nechce válku, Amerika jen provokuje, aby došlo ke konfliktu,“ dodal další vlajkonoš ruské standardy.

S blížícím se příjezdem první části konvoje emoce zesílily, když pak projely první vozy, vítal je pokřik "Ami, go home“ a další protiamerická hesla, v další části trasy ale spíše jen pozdravy a mávání amerických vlajek. Konvoj uzavřela jízda motorkářů a historických džípů. Podle mluvčí vyškovského pracoviště Univerzity obrany kpt. Novákové v Dědicích dostali za úkol připravit ubytování pro sto šedesát vojáků amerického konvoje a také je třeba zajistit servis a dotankování pro třicet sedm vozidel.

Od 17 do 19 hodin bude v areálu v Dědicích připravena pro veřejnost statická ukázka obrněných transportérů, bezpečnost během ní rovněž v kasárnách zajišťuje vojenská policie.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…