Ve Zlíně skončily volby, hledající náhradu za Čubu. Účast byla velmi nízká

26.05.2018 15:43

V obvodu Zlín skončily doplňovací senátní volby, ve kterých lidé vybírali kandidáta za Františka Čubu (SPO), který rezignoval. Do finále se probojovala krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL) a daňový poradce Tomáš Goláň (SENÁTOR 21). Nový senátor bude zvolen jen do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020.

Ve Zlíně skončily volby, hledající náhradu za Čubu. Účast byla velmi nízká
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba

O volby projevili lidé ještě menší zájem než v prvním kole, zjistila ČTK. Volební místnosti se uzavřely ve 14:00, výsledky po sečtení hlasů by měly být známy odpoledne.

Obvod Zlín vedle velké části Zlínska zahrnuje i jižní část okresu Vsetín. Dohromady se volilo ve 147 volebních místnostech. Například ve Zlíně byla volební účast zhruba hodinu před uzavřením volebních místností kolem deseti procent, v prvním kole před týdnem přitom přesáhla 16 procent. Na řadě míst byla účast ještě nižší. V největším okrsku ve Valašských Kloboukách byla účast těsně před skončením voleb kolem sedmi procent. Ve Vizovicích ve volebním okrsku dvě hlásili těsně před uzavřením místností účast devět procent.

Zatímco řádné senátní volby se obvykle konají souběžně s krajskými nebo obecními volbami, což většinou přiměje voliče hlasovat v obou, doplňovací senátní volby jsou samostatné. Odborníci proto velmi nízkou volební účast očekávali.

O mandát senátora mělo zájem dohromady devět kandidátů. Krajská radní Michaela Blahová, kterou nominovali lidovci, získala v prvním kole 24,18 procenta hlasů a její soupeř Tomáš Goláň z hnutí SENÁTOR 21 celkem 18,99 procenta. Volební účast v prvním kole byla necelých 16 procent a byla výrazně nižší než při posledních senátních volbách v roce 2014, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Bývalý předseda slušovického družstva Čuba v únoru svoji rezignaci na post senátora zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli rok a půl trvající absenci v Senátu ze zdravotních důvodů.

Při posledních senátních volbách v obvodu Zlín porazil Čuba na podzim 2014 ve druhém kole současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Volební účast tehdy v obvodě dosáhla 20,48 procenta. O týden dřív přišlo k prvnímu kolu senátních voleb, které bylo spojeno i s hlasováním do obecních zastupitelstev, výrazně více lidí, a to 41,96 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…