Ve Zlínském kraji má z okresních měst koalici pouze Kroměříž

17.10.2014 15:47

Týden po volbách mají o budoucí radniční koalici v okresních městech Zlínského kraje jasno pouze komunální politici v Kroměříži. V krajském Zlíně a ve Vsetíně se koalice rýsují a jasno by mohlo být začátkem příštího týdne. Nejsložitější se zdá být povolební vyjednávání v Uherském Hradišti, kde dosavadní pravicová koalice ztratila většinu a na nové koalici se zatím nedokázali shodnout ani její oponenti.

Ve Zlínském kraji má z okresních měst koalici pouze Kroměříž
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

V Kroměříži se dohodli ve volbách vítězné hnutí ANO s koalicí lidovců, ZVUK 12 a nezávislých, se sociální demokracií a se seskupením Zdravé Kroměřížsko. Starostou bude lídr ANO Jaroslav Němec. Koalice bude mít v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 17 křesel. Druhá ODS končící starostky Daniely Hebnarové míří stejně jako Volba pro Kroměříž a KSČM do opozice. V Kroměříži v minulém období vládla koalice ČSSD, ODS, Volba pro Kroměříž a TOP 09, která se nyní do zastupitelstva nedostala.

Ve Zlíně vítězní STAN (18 křesel z 41) váhají, zda koalici sestaví s druhým v pořadí, hnutím ANO (osm mandátů). Či přizvou také třetí sociální demokraty (mají šest zastupitelů). Rozhodnutí by mohlo padnout v pondělí. Místo primátora obhájí lídr STAN Miroslav Adámek. Jeho cílem je uzavřít stabilní koalici. Ve skončeném volebním období se koalice ve Zlíně tvořená STAN, TOP 09, hnutí M.O.R., KDU-ČSL, Zlínského hnutí nezávislých a Věcí veřejných rozpadla.

Podoba koalice zatím není jasná ani ve Vsetíně. Vyhrála zde KDU-ČSL (má šest křesel z 21). Její lídr Jiří Čunek si nárokuje místo starosty, byl jím už v letech 1998 až 2007. Čunek nevyloučil trojkoalici s druhou ČSSD (tři křesla) a hnutím ANO (také tři mandáty). Ve hře je však i širší koalice, kde by mohla být také Koalice pro otevřený Vsetín (tři zastupitelé). V minulém období ve městě vytvořila koalici ODS s lidovci, ČSSD a TOP 09.

 V Uherském Hradišti se zatím nedokázali shodnout ani oponenti dosavadní pravicové koalice

V Uherském Hradišti vyhrála ODS (má šest mandátů z 27), která v minulém období vytvořila koalici s TOP 09 a KRUH a s lidovci. Nyní ale mají celkem jen 13 křesel, když KRUH a KDU-ČSL získali po třech a TOP 09 jeden mandát. Ve hře je tak pokračování této koalice za účasti další strany či koalice kopírující vládní s lidovci, ČSSD (pět křesel) a ANO 2011 (čtyři mandáty). I tato formace ale potřebuje další subjekt. Mohlo by jím být Zdravé Hradiště, které má dva zastupitele. KSČM skončí ve všech okresních městech kraje v opozici.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…