Ve Znojmě lidé hlasovali pro zákaz hazardu. Přišlo jich ale moc málo

26.10.2014 6:52

Lidé v sobotu ve Znojmě hlasovali pro zákaz hazardu, výsledky místního referenda ale nejsou závazné. Zúčastnilo se ho pouze 11 procent voličů, zjistila ČTK od volební komise. Zákon pro závaznost plebiscitu vyžaduje alespoň 35 procent. Z těch, kteří k urnám přišli, se 96 procent vyjádřilo pro úplný zákaz.

Ve Znojmě lidé hlasovali pro zákaz hazardu. Přišlo jich ale moc málo
Foto: archiv VG
Popisek: Vlastimil Gabrhel (ČSSD), starosta Znojma

Ve Znojmě je 27.637 oprávněných voličů. Při hlasování měli odpovídat na jedinou otázku - zda si přejí zákaz hazardu na celém území Znojma. Pro jich hlasovalo 2962, proti 109, 15 se zdrželo.

Uspořádat referendum souběžně s komunálními volbami se nezdařilo

Iniciátoři referenda od počátku usilovali o spojení termínu s komunálními volbami, které se v Česku uskutečnily před dvěma týdny, což by bylo výhodnější z hlediska voličské účasti. Vedení města ale nesvolalo mimořádné zasedání zastupitelstva, a tak se termíny spojit nepodařilo.

I tak ale počet hracích přístrojů výrazně poklesl

Motivací iniciátorů referenda bylo především snížení kriminality a sociálních problémů, které se pojí s hernami a patologickým hráčstvím. Znojmo však už od letoška herny omezilo, je zakázaná venkovní reklama, vymezená otevírací doba a nesmí vznikat nové provozovny. Podle starosty Vlastimila Gabrhela (ČSSD) bylo v roce 2009 ve městě 298 hracích přístrojů, aktuálně je jich 60.

Malý zájem hlasujících provázel také některá referenda o hazardu, která se konala spolu s volbami. Výsledky nejsou závazné v Praze 8, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí ani ve Štětí a Lovosicích na Litoměřicku. Naopak v Pasohlávkách na Břeclavsku přišlo k urnám 64 procent lidí, vyjádřili se pro zákaz hazardu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…