Ve čtvrtek bude představena novela vysokoškolského zákona

03.09.2014 11:45

Novela vysokoškolského zákona už má konečnou podobu, na níž se shodly všechny zainteresované strany. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) by ji měl představit ve čtvrtek na tiskové konferenci v průběhu své návštěvy na jednání pléna České konference rektorů, řekla ČTK mluvčí Ministerstva školství Klára Bílá.

Ve čtvrtek bude představena novela vysokoškolského zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek a premiér Bohuslav Sobotka

O podobě novely od jara jednala pracovní skupina, v níž vedle zástupců ministerstva byli také představitelé Rady vysokých škol, rektorů, Akademie věd a Akreditační komise. Nyní se shodli na podobě normy, o jejíž vypracování se marně snažila řada Chládkových předchůdců. Ministr bude ve čtvrtek v Přerově diskutovat o zákoně s rektory českých vysokých škol, načež by ji měl na tiskové konferenci společně s jejich zástupci představit veřejnosti, uvedla mluvčí.

Novela by měla mimo jiné umožnit odebírat neprávem získané akademické tituly. Měla by také řešit nový způsob jmenování profesorů. Tato otázka je problematická od loňského jara, kdy prezident Miloš Zeman dlouho odmítal jmenovat literárního historika Martina C. Putnu kvůli jeho údajně nevhodnému vystupování na veřejnosti. Nakonec Putnu jmenoval, ale požadoval změnu způsobu jmenování. Letos na jaře po dohodě s ministrem Chládkem Zeman jmenovací dekrety pro profesory podepsal, ale předával je ministr.

Obsahem by také měla být nová podoba akreditačního řízení a rozdělení pravomocí mezi univerzitami a fakultami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…