Ve jste tu pár let, my sto třicet, obořil se šéf oranžové pokladny na Gazdíka

06.06.2012 23:08

Vystoupení Davida Ratha ve sněmovně znovu otevřelo otázky kolem financování politických stran. ČSSD opakovaně odmítla, že by korupční kauza vazebně stíhaného poslance jakkoli souvisela s financováním sociální demokracie. V Událostech, komentářích se hosté pokusili odpovědět, jak zajistit, aby peněžní toky na stranické účty byly transparentní.

Ve jste tu pár let, my sto třicet, obořil se šéf oranžové pokladny na Gazdíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec přiznal, že sice nemůže vědět nic, co je ve spisu, ale vyloučil, že by peníze, které se našly u Ratha, byly určeny pro stranickou pokladnu. „Máme finanční audit. Máme pod kontrolou všechny rozpočty krajů. U nás musí každý dar projít systémem a z toho systému žádné takové indicie nemáme,“ je přesvědčený Starec.

TOP 09 o tom přesvědčená není. Miroslav Kalousek ve sněmovně řekl, že sociální demokraté v krajích kradou, ani poledne nedrží. Ani Petr Gazdík si finanční průzračností sponzoringu ČSSD není jist. Tak jako ministr financí by to prý určitě neřekl, ale určité finanční toky jsou pro Gazdíka podezřelé, zejména ty ve volbách v roce 2010.

Sociální demokracie by měla přinést důkaz, který by popřel Rathova slova, myslí si Gazdík

„Sociální demokracie by měla jít teď daleko nad rámec zákona a zveřejnit svůj účet online,“ je přesvědčený Gazdík.

„Nemáme sice důkaz, že by Rath nesl peníze do stranické pokladny, my však žádáme po sociální demokracii důkaz, že to tak není. Sociální demokracie nechce jít nad rámec zákona,“ vysvětluje postoj své strany Petr Gazdík.

Nebudeme dělat něco, co není potřeba, říká Martin Starec

To ovšem Martin Starec odmítá. Poukazuje na důkladné audity strany a nad rámec zákona prý jeho strana jít nemusí. „Nemám problém s tím, aby bylo auditováno jinak, až to nastaví zákon,“ kategoricky odpovídá Starec.

Nechápe totiž, jaké by měly být důvody, aby jeho strana šla nad rámec zákona. „Proč jít nad rámec, protože to řekl pan Gazdík, který s tím má nějaký problém? Já ho nemám. Protože to řekl David Rath, ten je ve velmi zvláštní situaci. Pokud nemám žádný signál o tom, že je něco špatně, nebudu dělat něco, co není potřeba,“ oznamuje místopředseda ČSSD pro hospodaření.

Chceme jen sociální demokracii pomoci, aby se očistila, usmívá se Gazdík

Gazdík tvrdí, že prý jeho strana chce jen sociální demokracii nabídnout pomoc. „TOP 09 má svůj účet na internetu, doporučujeme i sociální demokracii, aby šla nad rámec zákona a vystavila své finance tak, aby si je mohli prohlédnout všichni.“

„Pravidla se buď se týkají všech, nebo nikoho. Vy jste malá politická strana, my velká. Vy jste na trhu pár let, my sto třicet let. Určitě nemám problém se zpřísňováním, ani naši poslanci, zpřísnit se ovšem musí pravidla všem,“ odmítá Martin Starec představu, že by ČSSD šla napřed a mimo rámec toho, co stanoví zákon.

Financování online, to podle Petra Gazdíka pomůže v kampaních. Limity ovšem jeho strana podpoří

Místopředseda ČSSD pro hospodaření upozorňuje, že právě jeho strana zavádí limity na prezidentskou kampaň a další zpřísňující kritéria. Na tom mezi ním a Petrem Gazdíkem panuje alespoň částečná shoda.

„Jsme i pro zavedení limitu, říkáme jen, že to není všelék. Podpoříme limity, jen říkáme, že by bylo dobře vidět, kdo dává peníze na kampaň online,“ uzavírá Petr Gazdík.



 

reklama

autor: pal

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…