Ve skutečnosti žádnou "antisystémovou stranou" nejsme, poučil Okamura moderátora ČT. Snaží se prý být státotvorní, na rozdíl od jiných

30.10.2017 22:48

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš představí zítra první obrysy menšinové vlády prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten jej pověří vyjednáváním o sestavení nové vlády. V pořadu Události, komentáře ČT24 o tom diskutovali šéf SPD Tomio Okamura a volební lídr STAN Jan Farský.

Ve skutečnosti žádnou "antisystémovou stranou" nejsme, poučil Okamura moderátora ČT. Snaží se prý být státotvorní, na rozdíl od jiných
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Tomio Okamura jako host Partie na TV Prima

„Do určité míry jsme antisystémovou stranou, neboť chceme přímou demokracii. Ale určitě ve skutečnosti antisystémovou stranou nejsme,“ podotkl hned úvodem Okamura. Farský následně pronesl, že jsou demokratickou systémovou stranou. 

„Nyní záleží na tom, kdo bude sestavovat menšinovou vládu. A vypadá to, že to bude Andrej Babiš. A my jsme již před volbami říkali, že nebudeme podporovat vládu SPD, KSČM a ANO,“ sdělil Farský dále. „Vztah pana Babiše s panem Zemanem, že do skuliny se žádný další možný premiér s jednáním o vládě nevejde,“ sdělil Farský.

Okamura pak jen opětovně zopakoval, že strana se chce podílet na vládní odpovědnosti, aby mohla prosazovat program strany. „Nikdy nám Andrej Babiš neumožnil jednání a prosazování našeho programu. Když jsme přinesli zákon o obecném referendu, tak to najednou nechce. Jsou tady trošku jiné proklamace,“ řekl Okamura. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Andrej Babiš chce podle Okamury vládnout sám. „Menšinovou vládu podpořit nemůžeme. My jsme předložili 30 programových bodů a došli jsme k šesti. Snažíme se být státotvorní, konstruktivní,“ sdělil Okamura. 

„I z opozice lze odvést velké množství práce. Prosadili jsme například zákon o registru smluv, prosadili jsme zákon o zvýhodnění dárců krve, prosadili jsme i přes odpor ministerstva dopravy zrušení papírových fotek na řidičáky,“ vyprávěl následně Farský, že nyní se již snaží připravovat zákon o státním rozpočtu. 

„Menšinová vláda je obtížnější. V podstatě s každým návrhem, se kterým vláda bude přicházet, musí hledat kompromisy mezi mnoha stranami,“ pomyslel si pak Okamura. „Vezměte si, že ministři budou muset před každým návrhem zákona obcházet všechny pro podporu,“ sdělil. „Jsem opravdu zvědavý, jak to bude fungovat. Česká republika by si zasloužila většinovou vládu,“ dodal a podotkl, že SPD není ve sněmovně kvůli korytům, ale kvůli prosazování programů.

„Pan prezident ví, že menšinová vláda, kterou okořeníte odborníky, je vždy populární. A blíží se prezidentské volby. Je to součást kalkulu. Úřednická vláda je v Čechách vždy populární. A pokud bude znovu zvolen, tak toto mu hlasy určitě přidá,“ pomyslel si následně Farský. Prezident Zeman dnes totiž řekl, že menšinovou vládu podpoří. 

Závěrečná otázka pak směřovala k tomu, jak dlouho jsou strany schopné tolerovat vládu bez důvěry. „Ten, kdo bude rozhodovat, jak dlouho bude vládnout vláda bez důvěry, je prezident,“ domnívá se Farský. „A ten jasně řekl, že bude jmenovat i ve druhém kole. A ve třetím kole to má v rukou předseda Poslanecké sněmovny, jímž bude zřejmě nominant hnutí ANO. Nejblíž jsme tomu, že tady bude vládnout tak dlouho vláda bez důvěry, jak dlouho bude na Hradě prezident Zeman,“ poznamenal Farský s tím, že 120 hlasů pro rozpuštění Poslanecké sněmovny je nemožné sehnat.

„Vláda prostě musí získat důvěru,“ řekl rázně Okamura. „Vláda bez důvěry by tady mohla vládnout dlouho, ale to si myslím, že není správně,“ uzavřel lídr SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…