Ve sněmovně by se mohla začít projednávat finanční ústava

11.03.2015 6:02

Poslanci by se dnes mohli začít zabývat vládní finanční ústavou proti zadlužování. Na pořad se patrně dostane v úvodním kole taky předloha, jež by zvýšila pravomoci tajných služeb. Sněmovna navíc bude opět volit předsedu vyšetřovací komise k výstavbě dálnice D47 u Ostravy. Vrátí se rovněž ke sporné novele energetického zákona, jehož projednání ve druhém čtení zablokovala pro úterek frakce opozičního Úsvitu.

Ve sněmovně by se mohla začít projednávat finanční ústava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

Finanční ústavu tvoří trojice předloh. Jednou z nich je ústavní novela, kterou budou muset poslanci schválit třípětinovou většinou. Norma počítá mimo jiné s dluhovou brzdou při zadlužení ve výši 55 procent hrubého domácího produktu. Podrobnosti pak stanoví prováděcí zákon, třetí předloha dává do souhlasu s finanční ústavou další zákony.

Novela o tajných službách prolamuje daňové tajemství, když zpravodajci budou moci žádat informace od Generálního finančního ředitelství. Zpravodajské služby budou moci pro plnění konkrétního úkolu taky žádat od telekomunikačních operátorů údaje o klientech, aby byly schopny zjistit majitele telefonní stanice nebo telefonní číslo účastníka.

Předsedu komise k D47 budou poslanci volit už ve třetí volbě. Opět kandidují Jan Birke (ČSSD) a Stanislav Pfléger (ANO). V minulých celkem čtyřech kolech dvojí volby ani jeden z nich nedostal nikdy dostatečný počet hlasů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…