Ve sněmovně je od rána veselo. Kalousek přišel k pultíku a znovu se pustil do Babiše

10.04.2015 9:56

Čtvrteční slovní bitka předsedy poslanecké frakce Miroslava Kalouska (TOP 09/STAN) s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) měla dnes v Poslanecké sněmovně ještě své pokračování. Za sněmovní pultík se totiž hned ráno postavil Kalousek. Svá slova namířil ale protentokrát na vedení Poslanecké sněmovny.

Ve sněmovně je od rána veselo. Kalousek přišel k pultíku a znovu se pustil do Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek při interpelaci na Andreje Babiše

Jak to tak vypadá, ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) může mít v Poslanecké sněmovně problémy, které mohou pramenit z jeho čtvrteční hádky s předsedou poslanecké frakce TOP 09/STAN Miroslavem Kalouskem. Babiš totiž včera označil Kalouska při interpelacích za lháře, tuneláře, zloděje a symbol korupce.

„Nechť Kalousek vrátí miliardy, co tu nakradl. Je problém, že jedenácté přikázání pana Kalouska zní: neprokážeš,“ pálil ve čtvrtek Babiš na Kalouska v průběhu interpelací. Reagoval tak na jeho interpelaci ohledně partnerství státních a polostátních firem ČEPRO a ČEZ a mediálního domu MAFRA, který Babiš vlastní.

Kalousek později uvedl, že Babišova slova považuje za hysterický projev zoufalství. Babiš podle něho tuneluje státní podniky ve prospěch svého soukromého byznysu. Jenže dnes ve své kritice Babiše pokračoval.

„Dovolte mi, abych se krátce jako předseda poslanecké frakce obrátil na vedení naší Poslanecké sněmovny s následující připomínkou nebo žádostí. Při mé včerejší interpelaci na ministra financí, týkající se jeho konfliktu zájmů jako ministra financí a vlastníka vydavatelství MAFRA, jsem se místo věcné odpovědi dočkal urážek a nadávek, které přesáhly i tak vysokou úroveň, která je v naší Poslanecké sněmovně. Já jsem dalek toho, abych se tím cítil osobně dotčen. Ty výroky nevypovídají nic o mně, ale o úrovní jejich autora," spustil dnes na prokračování celého příběhu Kalousek a dodal: 

"Nicméně dovoluji si obrátit se na vedení Poslanecké sněmovny, aby zvážilo, co všechno je ochotno tolerovat členům vlády při odpovědích na interpelace. Ten bod se stále ještě jmenuje Odpovědi členů vlády na interpelace, nejmenuje se Nadávky členů vlády poslancům."

Gazdík: Zabývat se tím budeme

„Jako člen vedení Poslanecké sněmovny sděluji panu poslanci Kalouskovi, že se tím budeme zabývat,“ odvětil mu na to předsedající schůze Petr Gazdík (TOP 09/STAN). Již včera Kalousek zmínil, že se na mandátový a imunitní výbor (MIV) Sněmovny kvůli urážkám Babiše neobrátí, ovšem kvůli jeho dnešnímu vystoupení není ještě zcela úplně vyloučeno, že tam tento případ nakonec skončí.

„Kalousek se obrátil na vedení Poslanecké sněmovny, aby ono rozhodlo a zvážilo, co s tím - oficiální stížnost mandátový a imunitní výbor nedostal, aby mohl zahájit disciplinární řízení. V případě zahájeného disciplinárního řízení je to věc dotčeného a MIV. Vedení (sněmovny) ale může reagovat za sebe nějakým prohlášením, či snahou o obecné řešení,“ upřesnil k případné proceduře v mandátovém a imunitním výboru pro ParlamentníListy.cz jeho místopředseda Jiří Dolejš (KSČM).

Kalousek ve včerejších interpelacích poukazoval na „orientální“ a „nechutný“ konflikt zájmů, když státní podniky přispívají na byznys „továrníka Babiše“, pod jehož ministerstvo spadají. V civilizované Evropě by takový ministr musel podle Kalouska s ostudou skončit.

Sobotka: Záležitost probereme

Místopředseda TOP 09 Kalousek se ve stejné věci obracel taky na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ministerský předseda kupodivu uvedl, že chce přísnější pravidla pro marketing státních a polostátních firem. „Partnerství se skupinou MARFA by se měla zrušit,“ naznačoval premiér. Firmy ČEPRO a ČEZ však byly podle jeho slov partnery mediálního domu MAFRA už v minulosti, to nevzniklo za současné vlády. Situace se podle něho ovšem změnila potom, co se Babiš stal ministrem financí. Záležitost chce premiér probrat na koaličním jednání.

„Tenhle člověk mi tady něco káže, to je neuvěřitelné, taková drzost! Já kdybych měl za sebou to, co on, tak lezu kanálama. Já mám střet zájmů, to všichni věděli. I voliči. Ale pan Kalousek nehlásil střet zájmů s Hávou, když Háva prodal solár ČEZu,“ křičel včera v dolní komoře Babiš.

Nestačil mne obvinit z toho, že jím kočky a psy

Po této jeho reakci Kalousek pro novináře zmínil, že z ministrovy strany to byl jen projev zoufalství, protože nemá žádné argumenty.

„Pan ministr mě obvinil ze všeho, snad jen z toho ne, že jím kočky a psy, i když zrovna to bych nemohl vyloučit například v Kosteleckých uzeninách,“ uvedl Kalousek po extempore v jednací síni na konto Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…