Ve sněmovně poprvé zasedne vyšetřovací komise ke kauze Opencard

04.04.2014 6:16

V Poslanecké sněmovně dnes poprvé zasedne vyšetřovací komise, která má prověřit vyšetřování kauzy pražské Opencard. Členové komise tvořené poslanci by dnes měli projednat harmonogram vyšetřování, zvolit místopředsedu komise a její ověřovatele. Komise je devítičlenná a na svoji práci má čas do konce roku.

Ve sněmovně poprvé zasedne vyšetřovací komise ke kauze Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu ve sněmovně

Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi na své poslední schůzi. Podle předkladatele návrhu a poslance ČSSD Stanislava Humla má komise rozhodnout, zda policie a státní zástupci v této kauze pracují správně a zda jsou schopni vyhodnotit důkazy.

Komisi už opustil poslanec Jan Chvojka

V kauze bylo zatím nepravomocně odsouzeno několik někdejších úředníků. Autoři projektu z řad městských politiků v čele s bývalým primátorem Pavlem Bémem (ODS) vystupovali v roli svědků. Kvůli Opencard je ale stíhána většina členů pozdější městské rady včetně Bémova nástupce, nyní poslance Bohuslava Svobody (ODS) a současného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09).

Komisi už opustil poslanec Jan Chvojka (ČSSD), protože mu vadilo, že ji vede Bronislav Schwarz (ANO), kterého sněmovna vydala k trestnímu stíhání. Schwarz stanul před soudem pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Okresní soud v Mostě však před několika dny už podruhé Schwarze osvobodil. Rozsudek ale není pravomocný, protože státní zástupce se na místě odvolal. Případem se tak bude znovu zabývat krajský soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…