Ve studiu ČT bylo zase jednou pořádně dusno. Rusko je hrozba! Láteřila Langšádlová od Kalouska. Ne, to NATO! Čuřil se komunista Černý. A Babišův Chalupa…

08.07.2016 23:16

Rusko je hrozba! Podívejte se na Ukrajinu, podívejte se na propagandistické útoky Ruska vůči EU. Před kameru České televize se posadila místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová a spustila pěkně zostra, jenže proti ní usedli komunistický poslanec Alexander Černý, který Rusko důrazně hájil, a poslanec hnutí ANO, jenž kolegům doporučoval, aby se vrátili na zem. Připomněl také něco, na co se často zapomíná.

Ve studiu ČT bylo zase jednou pořádně dusno. Rusko je hrozba! Láteřila Langšádlová od Kalouska. Ne, to NATO! Čuřil se komunista Černý. A Babišův Chalupa…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Ve Varšavě probíhá summit NATO. Nejvyšší představitelé členských států debatují mimo jiné i o tom, jak se ve světle ukrajinského konfliktu chovat k Rusku. Představuje Rusko skutečnou hrozbu pro Alianci? V pátečních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali komunistický poslanec Alexander Černý, poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) a Bohuslav Chalupa (ANO). Vojenský pohled přidal pplk. Otakar Foltýn.

Rusko je slabší, ale umně využívá toho, co se mu nabízí

„Je Rusko tou největší hrozbou pro Alianci?“ ptal se hned na úvod moderátor podplukovníka Foltýna. „Aktuálně ano. Je třeba si říci, že Rusko je pro NATO hrozbou, pokud chce být hrozbou, a aktuálně jí evidentně být chce,“ odvětil okamžitě. „Ve srovnání se Severoatlantickou aliancí není nijak výrazně silné. Na číslech lze dokázat, že je Rusko slabší, a ví to. Proto se snaží prosadit své zájmy i jinou cestou. Cestou, kterou dnes označujeme za hybridní válku,“ pokračoval v popisu situace.

Hybridní válku prý dnes už prožíváme na vlastní kůži. „Rusko používá ty nástroje, které my jakožto silnější strana označujeme za nefér. Nastává tam synergie různých nástrojů – od politických přes propagandistické až po ty mírně vojenské,“ padlo také z úst hosta.

Rusko je hrozba! NATO je hrozba! Vraťte se na zem!

Následně došlo na slovní přestřelku mezi politiky. Podle Černého sice NATO tvrdí, že si novou studenou válku nepřeje, ale faktickými kroky je k ní stále blíž. Podle komunistického poslance na to ruská strana upozorňuje už dlouho.

Chalupa by prý takto ostré formulace nepoužil, ale posteskl si nad tím, že příliš nefunguje komunikace mezi Aliancí a Ruskem. Pokud se to nezmění, může se stát, že dojde k nějakému nedorozumění.

Naproti tomu místopředsedkyně TOP 09 Langšádlová si nebrala servítky, pokud jde o plány Moskvy. „Já si myslím, že Brexit, jehož jsme byli svědky před několika dny, byl také částečně zapříčiněn ruskou propagandou. Britský europoslanec Nigel Farage, který vedl kampaň za odchod Británie z EU, byl častým hostem na Russia Today,“ připomněla Langšádlová.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Takovýto výklad však nebyl po chuti poslanci Černému. „Jistě, můžeme vést debatu o tom, co bylo dříve, zda vejce, nebo slepice,“ zahájil argumentační protiútok komunistický zákonodárce. Podle jeho názoru bychom si měli uvědomit, kdo rozpoutal válku v Iráku či v Libyi, nemluvě o tom, že je Rusko v poslední době Aliancí obkličováno. Důkazem může být snaha Aliance posílit svou přítomnost v černomořské oblasti. Nemluvě o tom, že se uvažuje o dalším rozšiřování Aliance na východ, což by podle Černého bylo velmi nebezpečné i pro samotnou Alianci. Černý nakonec připomněl i uprchlickou krizi, ve které NATO téměř nic nedělá, protože dosud nedostalo jasné politické zadání. To ukazuje, že Aliance má i vnitřní problémy.

Když přišla znovu ke slovu Langšádlová, znovu ostře zaútočila na Rusko. „Rusko je hrozbou právě pro ty kroky, které činí. Ono zaútočilo na sousední suverénní stát. Ono útočí na další evropské státy prostřednictvím své propagandy. Je prokázáno, že Rusko financuje paní Le Penovou, pana Farage, hnutí Pegida a další hnutí, která usilují o oslabení EU,“ hřímala.  

Černý s tímto výkladem znovu nesouhlasil. Nevidím důvod, proč by se měli Rusové sunout např. do Polska, co by z toho měli? To je stejný nesmysl jako to, že Rusové obsadí celou Ukrajinu? Proč by to dělali? Proč by si tento nijak zvlášť produktivní stát Rusko vázalo na krk,“ kroutil hlavou komunista.

Poslanec Chalupa se posléze snažil posunout debatu do nižších sfér. Čeští politici by měli mít na paměti, že si lidé přejí v první řadě mír. Aliance musí být natolik silná, aby nebyla směšná, když na někoho udělá: Ty ty ty! Jenže my jsme ono ty ty ty udělali několikrát a nic dalšího už se nedělo.“ To je podle zákonodárce za hnutí ANO problém, protože pak nás jen málokdo bude brát vážně.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Před kamerou také doporučil, aby se všem mezinárodním aktérům měřilo stejným metrem. „Já bych připomněl, že Turecko okupuje část Kypru, a nevzpomínám si, že by Turecko bylo pod sankcemi. A teď jsme si největší hrozbou my sami. Celá pokrytecká politika sankcí je taková, že na ni doplácejí malé státy, zatímco oligarchové vesele obchodují dál. Někdy mám pocit, že si nejvyšší politici myslí, že voliči jsou snad nevzdělaní nebo nečtou,“ zlobil se Chalupa.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…