Ve studiu ČT to vřelo. Havlíček a Brabec se střetli nad memorandem k lithiu

09.10.2017 22:37

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (CŠSD) diskutovali v pořadu Události, komentáře ČT24 o memorandu k lithiu, jež rozbouřilo politickou scénu.

Ve studiu ČT to vřelo. Havlíček a Brabec se střetli nad memorandem k lithiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec v pořadu OVM

„Načasování memoranda je prazvláštní. Není ani jeden důvod, proč toto memorandum nemohla schvalovat příští vláda. Schvalovat dva týdny před volbami takto závažný dokument...,“ pozastavil se Brabec. Podle něj není nutné memorandum vůbec dělat. Celou záležitost nazývá krádeží za bílého dne. 

„Neuvažoval jsem, jak dlouho je do voleb. Jednal jsem v zájmu České republiky, a aby se stát mohl zapojit opětovně do projektu těžby lithia,“ zdůvodnil Havlíček s tím, že on sám komplexní analytický materiál připravoval od začátku svého příchodu do funkce.

Oba muži pak hovořili o surovinové politice státu. „Stará surovinová politika vůbec otázku lithia neřešila,“ podotkl na změnu v letošním roce Havlíček. „Je to směšné. Proboha, proč ministerstvo průmyslu a obchodu tu surovinovou politiku nezměnilo dříve,“ rozlítil se následně v této otázce Brabec. 

Havlíček se pak vyjádřil k vlastní těžbě a významu memoranda. „Ten, kdo má průzkumné licence, má přednostní práva na těžbu. Memorandum nememorandum. Úlohou memoranda bylo, aby se do toho stát mohl znovu zapojit,“ sdělil rázně ministr průmyslu a obchodu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…