Ve volbách zůstali voliči věrní, Svobodní přilákali část od TOP 09

27.05.2014 10:53

Voliči zůstali v evropských volbách vesměs věrni stranám, pro něž hlasovali v loňských sněmovních volbách. Straně svobodných občanů se podařilo přilákat část příznivců parlamentních stran, zejména TOP 09. K České pirátské straně se zase přiklonili bývalí voliči Strany zelených. Vyplývá to z analýzy volebních výsledků od sdružení KohoVolit.eu.

Ve volbách zůstali voliči věrní, Svobodní přilákali část od TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf Strany svobodných občanů Petr Mach

Nejstabilnější voličskou základnu měly v letošních volbách tradičně KSČM a KDU-ČSL. Naopak poměrně přelétaví byli voliči hnutí ANO. Část z nich podpořila stranu znovu, velká část se ale přiklonila k malým stranám. Podporovatele si mezi sebou vyměnily ODS a TOP 09 a v menší míře rovněž Svobodní a Piráti.

K volbám do Evropského parlamentu přišlo jen 18,2 procenta voličů, což je historicky nejslabší účast. Podle sdružení se stranám nepodařilo přilákat téměř žádné voliče, kteří nehlasovali v podzimních volbách do sněmovny. Během evropských voleb zůstali doma především voliči Úsvitu. Strana ztratila téměř všechny příznivce z loňských voleb a letos pro ni hlasovali většinou úplně jiní lidé. K volebním urnám příliš často nepřicházeli ani bývalí voliči ČSSD a KSČM. Nízká volební účast je i příčinou snížení podpory ODS, dodalo sdružení.

Svobodní mají europoslance vůbec poprvé

Voličské přesuny byly vypočteny statistickou metodou zvanou ekologická inference. Sdružení uvádí, že přesnost modelu je mezi 80 a 90 procenty.

Evropské volby vyhrálo v České republice hnutí ANO se ziskem 16,13 procenta hlasů. Strana TOP 09 obdržela 15,95 procenta, ČSSD 14,17 procenta, KSČM 10,98 procenta, KDU-ČSL 9,95 procenta a ODS 7,67 procenta hlasů. Europoslance mají prvně i Svobodní, kteří získali 5,24 procenta hlasů. Piráti zůstali těsně pod pětiprocentní hranicí, získali 4,78 procenta hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…