Ve výsledku je dopad Antifetfestu coby prevence chování obrovský, říká místostarosta Lachnit

22.04.2014 12:27

Výsledky VIII. ročníku filmové soutěže Antifetfest 2014 na městské části Praha 5 budou vyhlášeny v Komunitním centru Prádelna 22. dubna. Zneužívání, drogy, šikana, pokřivené vztahy v rodině i ve společnosti, bezvýchodná životní situace... To jsou tradiční témata letos již osmého ročníku filmové soutěže Antifetfest 2014, kterou pořádá pražský magistrát ve spolupráci s městskými částmi.

Ve výsledku je dopad Antifetfestu coby prevence chování obrovský, říká místostarosta Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Soutěže se zúčastňují děti a mládež ve věku žáků základních a středních škol. Skupinky těchto amatérských filmařů vytvářejí krátká videa s výše zmiňovanou tematikou, která pak mohou sloužit jako pomůcka při prevenci rizikového chování.

Vnímání rizikového chování je u dětí a mládeže odlišné

„Děti a mladí lidé se s negativními jevy a rizikovým chováním setkávají v běžném životě a mnohdy je jejich vnímání odlišné od dospělých. Uvědomění si závažnosti a patologičnosti určitého chování je jedním ze základních kroků při nastavování vlastního hodnotového žebříčku. Ztvárnění takovýchto závažných témat formou krátkého filmu nebo klipu představuje v tomto procesu velký přínos, a proto jsem velmi rád, že tato soutěž má již poměrně dlouhou tradici a prestiž a zapojují se do ní i tvůrci z naší městské části,“ říká 1. zástupce starosty MČ Prahy 5, JUDr. Petr Lachnit.

Díla žáků a studentů škol městské části Praha 5 takřka pravidelně sbírají nejvyšší ocenění, např. v loňském ročníku obsadili tvůrci z Prahy 5 druhá místa v obou kategoriích, tudíž i letos se napjatě očekávají nové příspěvky. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 22. dubna 2014 v Komunitním centru Prádelna, kde se promítnou všechny přihlášené filmy z Prahy 5 a odborná porota vybere snímky postupující do celopražského finále.

Hlavním přínosem je proces tvorby

„Některé filmové příspěvky z minulých ročníků soutěže skutečně nalezly praktické využití coby audiovizuální prostředek prevence. Nicméně hlavní přínos představuje pro samotné tvůrce právě ten proces tvorby příspěvku – od námětu přes přípravy, samotné natáčení a vytvoření malého filmového díla. Zde jsou totiž nuceni se zamyslet do hloubky nad tématy a uvědomit si všechny aspekty reálného života, včetně těch negativních, a zaujmout k nim postoj. To někdy může mladým tvůrcům přinést i zážitek určité katarze. Ve výsledku je tak dopad této aktivity coby prevence negativního chování obrovský,“ dodává JUDr. Petr Lachnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…