Ve výsledku je dopad Antifetfestu coby prevence chování obrovský, říká místostarosta Lachnit

22.04.2014 12:27

Výsledky VIII. ročníku filmové soutěže Antifetfest 2014 na městské části Praha 5 budou vyhlášeny v Komunitním centru Prádelna 22. dubna. Zneužívání, drogy, šikana, pokřivené vztahy v rodině i ve společnosti, bezvýchodná životní situace... To jsou tradiční témata letos již osmého ročníku filmové soutěže Antifetfest 2014, kterou pořádá pražský magistrát ve spolupráci s městskými částmi.

Ve výsledku je dopad Antifetfestu coby prevence chování obrovský, říká místostarosta Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Soutěže se zúčastňují děti a mládež ve věku žáků základních a středních škol. Skupinky těchto amatérských filmařů vytvářejí krátká videa s výše zmiňovanou tematikou, která pak mohou sloužit jako pomůcka při prevenci rizikového chování.

Vnímání rizikového chování je u dětí a mládeže odlišné

„Děti a mladí lidé se s negativními jevy a rizikovým chováním setkávají v běžném životě a mnohdy je jejich vnímání odlišné od dospělých. Uvědomění si závažnosti a patologičnosti určitého chování je jedním ze základních kroků při nastavování vlastního hodnotového žebříčku. Ztvárnění takovýchto závažných témat formou krátkého filmu nebo klipu představuje v tomto procesu velký přínos, a proto jsem velmi rád, že tato soutěž má již poměrně dlouhou tradici a prestiž a zapojují se do ní i tvůrci z naší městské části,“ říká 1. zástupce starosty MČ Prahy 5, JUDr. Petr Lachnit.

Díla žáků a studentů škol městské části Praha 5 takřka pravidelně sbírají nejvyšší ocenění, např. v loňském ročníku obsadili tvůrci z Prahy 5 druhá místa v obou kategoriích, tudíž i letos se napjatě očekávají nové příspěvky. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 22. dubna 2014 v Komunitním centru Prádelna, kde se promítnou všechny přihlášené filmy z Prahy 5 a odborná porota vybere snímky postupující do celopražského finále.

Hlavním přínosem je proces tvorby

„Některé filmové příspěvky z minulých ročníků soutěže skutečně nalezly praktické využití coby audiovizuální prostředek prevence. Nicméně hlavní přínos představuje pro samotné tvůrce právě ten proces tvorby příspěvku – od námětu přes přípravy, samotné natáčení a vytvoření malého filmového díla. Zde jsou totiž nuceni se zamyslet do hloubky nad tématy a uvědomit si všechny aspekty reálného života, včetně těch negativních, a zaujmout k nim postoj. To někdy může mladým tvůrcům přinést i zážitek určité katarze. Ve výsledku je tak dopad této aktivity coby prevence negativního chování obrovský,“ dodává JUDr. Petr Lachnit.

reklama

autor: ava

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …