Ve zdravotnictví je až příliš demokracie, shodli se na Primě Němeček s Hegerem

27.04.2014 12:21

Podobný scénář jako s otrávenou ženou, kterou v Praze odmítlo sedm nemocnic, by se již neměl opakovat. Mluvil o tom v Partii ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Svolal totiž schůzku nemocnic, kde se dohodlo, jak situaci napříště řešit. Pokud se podobná věc stejně stane, ministr je připraven vyvodit velmi výrazný finanční postih. Nevylučuje ani vyhazov ředitele.

Ve zdravotnictví je až příliš demokracie, shodli se na Primě Němeček s Hegerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

V nedělní Partii na Primě se o zdravotnictví bavili ministr Svatopluk Němeček a exministr Leoš Heger (TOP 09). Hlavními tématy diskuze byly zlepšení a napravení situace příjmu pacientů v akutním stavu nebo audit ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv.

Podle Němečka se již nemocnice domluvily na společných krocích, kterými by se mělo zabránit situacím podobným té před časem s otrávenou ženou. Tu v Praze vozili v sanitce hodinu a půl. „Vznikla dohoda, jak situaci řešit, aby k ní do budoucna nedošlo,“ řekl Němeček na Primě s tím, že je v Praze ten problém, že je zde mnoho nemocnic a ty na sebe navzájem spoléhají.

To potvrdil i exministr Heger, podle kterého není hierarchie ve zdravotnictví tak jednoznačná jako v normálním byznysu. Je tam prý někdy až příliš demokracie. „Dohadování jsou někdy obtížná,“ podotkl.

Němeček také naznačil, že se situace s otrávenou ženou prošetřuje. Zdali to byly výmluvy nebo byl opravdu nedostatek lůžek. Pokud se prokáže první důvod, bude chtít ministr po nemocnicích vyvodit důsledky. S tím souhlasil Heger, který dodal, že když to může fungovat v krajích, musí to nově fungovat i v Praze. Ministr poté prohlásil, že takovou situaci již zkrátka vylučuje, a pokud by se přece jen něco takového opět stalo, ředitel nemocnice bude velmi výrazně finančně postižen. A nevylučuje se ani to, že by mohl ředitel přijít o místo.

V Partii se řešil i audit ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Již před týdny ministr oznámil, že odhalení zřejmě skončí podáním trestních oznámení. To se však dovíme během několika dní. „Mně přišla obvinění za velmi závažná,“ řekl Němeček s tím, že nejvíce alarmující zjištění bylo to, že se připravovala záležitost vyvedení 150 až 300 milionů korun do IT systémů.

„České republice jsem ušetřil stovky milionů korun,“ pyšnil se ministr, se kterým ale nesouhlasil Heger. „Pokud se prokáže, že něco bylo, řeknu fajn, něco se stalo, co se stát nemělo,“ řekl a dodal, že je lepší počkat na výsledky auditu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…