Věc, která může zničit Evropu. Trapné zoufalství. Hysterické NATO a USA. Rusko bojuje v Sýrii proti Islámskému státu a toto si vysloužilo od knížete, Okamury, Čunka či Štětiny

21.10.2015 15:33

Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii 30. září letošího roku. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, jak hodnotí zásah ruské armády v Sýrii proti Islámskému státu a zda s ním souhlasí.

Věc, která může zničit Evropu. Trapné zoufalství. Hysterické NATO a USA. Rusko bojuje v Sýrii proti Islámskému státu a toto si vysloužilo od knížete, Okamury, Čunka či Štětiny
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Ruský prezident Putin minulý pátek podle ČTK prohlásil, že ruští vojáci dosáhli na Blízkém východě „působivých úspěchů“ a útočí na cíle schválené předem syrským vedením. 

Ruské vojenské operace v Sýrii jsou logickým vyústěním nečinnosti USA a Evropy

A jak hodnotí zásah Ruska v Sýrii čeští politici? A souhlasí s ním? Často se ozývá názor, že teprve nyní někdo reálně bojuje proti Islámskému státu, zatímco USA a jejich spojenci nedělali nic. Objevují se též ale varování, aby Rusko nezneužilo boj s ISIS na odstranění i jiných odpůrců syrského prezidenta Bašára Asada.

„Ruské vojenské operace v Sýrii jsou logickým vyústěním nečinnosti USA a Evropy v oblasti. Rusko cíleně posiluje svůj vliv na Blízkém východě a vytlačuje tradiční hegemony USA a EU. Zároveň brání svoji vojenskou základnu v Sýrii a spojence Asada. Pokud Rusové pomohou zničit Islámský stát a zklidnit válečný konflikt, může zmizet i migrační problém,“ uvedl první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Zdá se, že spíše bojují proti odpůrcům prezidenta Asada. Prostě brání své zájmy včetně základny v Latakii. Islámský stát plní pro ně užitečný úkol. Zaměstnává Američany a Turky,“ odpověděl redakci předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Zásah Ruské federace v bojích proti Daesh (arabsky Islámský stát) vítám, tak jako vítám dohodu mezi Ruskem a USA související s leteckými nálety v Sýrii. To, co považuji za důležité, je, aby byly tyto nálety opravdu zaměřeny proti bojovníkům Islámského státu, a nikoli proti syrským povstalcům či proti civilnímu obyvatelstvu. Bez porážky Islámského státu nemůže být zajištěna bezpečnostní stabilita Sýrie,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Boj proti teroristické organizaci IS v Sýrii považuji za správný, ale nejlepší cestou by bylo, aby se proti zvěrstvům radikálních islamistu postupovalo formou globální koalice mocností Ruska, USA, EU i ostatních arabských států. Tento konflikt má obrovský humanitární dopad na Evropu, velmi se zhoršila bezpečnostní situace a jedině masivní vojenská akce spolu s absolutním odstřižením islamistů od finančních zdrojů a stabilizace regionu je cestou k řešení konfliktu,“ odpověděl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Podle předsedy SPO a senátora Jana Veleby zásah ze strany Ruské federace byl a je proveden podle mezinárodního práva na rozdíl od takzvané velké koalice vedené USA. „Ruské letecké operace, a to je druhý rozdíl, jsou od počátku efektivní a úspěšné a začíná být zřejmé, že teprve teď se Islámský stát dostává do defenzivy a že je po dlouhých letech naděje na ukončení války v Sýrii a potažmo zastavení proudu syrských uprchlíků. Zásah Ruské federace v Sýrii tedy hodnotím jako velmi pozitivní. Zároveň si kladu otázku, co vlastně celý rok dělala velká koalice a jestli vůbec chtěla něco skutečného udělat,“ vysvětlil senátor. 

„Na to se dá říci jediné – pozdě, ale přece. Děkuji Rusku, že se připojilo aktivně k těm, kdo bojují proti Islámskému státu a islámským radikálům. Zásah proti dalším islamistickým skupinám v Sýrii je také potřebný. Je důležité, aby všichni radikálové pochopili, že nemohou zvítězit, protože legitimní a nábožensky sekulární vláda v Sýrii už není sama, a že jediné řešení je jednat o míru. Je přitom jasné, že všechny strany budou muset dělat kompromisy, ale k jednání je třeba nejdříve povstalce a radikály donutit. Řešení migrační tsunami spočívá mimo jiné právě v Sýrii a nic jiného než mír uprchlíky nezastaví. Tohle by si měly uvědomit také USA a státy NATO a měly by přestat podporovat islamistické radikály nejen v této oblasti, ale na všech kontinentech. Už stvoření radikálních islamistů – mudžahedinů – v Afghánistánu ukázalo, že kdo seje vítr, sklízí bouři. Amerikou vyzbrojení válečníci se jako bumerang vrátili 11. září do USA. Těžko říct, proč dodnes mnoho amerických a evropských politiků nedokáže domyslet důsledky svých činů. Ukončení podpory války proti vládě v Sýrii by okamžitě v této oblasti zastavilo humanitární problém, který má potenciál zničit Evropu,“ podotkl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Jsem rád, že se nakonec Rusko a USA snaží najít společnou řeč,“ reagoval předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ruská armáda jako osvoboditelka. Zdá se, že Americe Islámský stát vyhovuje

Senátor Jaroslav Doubrava hodnotí zásah ruské armády velmi kladně. „Jen mám pocit, že měl přijít dříve. Jsem na jednání Parlamentní unie v Ženevě. Hovořil jsem o tom se členy syrské delegace. Jednoznačně mluví o ruské armádě jako o osvoboditelce. Na rozdíl od mise americké a jejich spojenců Rusové dokazují, že jim skutečně jde o ukončení vyvražďování občanů, o ukončení války, tak aby se Sýrie mohla vrátit k normálnímu životu. To by podle mého názoru přispělo spolu s humanitární pomocí k zastavení uprchlické krize. V případě USA se spíše zdá, že jim Islámský stát vyhovuje. Ten nepoměr efektivity boje proti Islámskému státu mezi Ruskem a USA bije přímo do očí. Navíc když USA ‚omylem‘ často shazují zbraně džihádistům Islámského státu,“ vysvětlil senátor.

„Nechci být jízlivý, ale podle až hysterických vnějších reakcí USA, NATO a našich mainstreamových médií je ruský vojenský zásah proti Islámskému státu úspěšný. Reakci Západu docela chápu, protože je to proti jejich zájmům. Podle vývoje posledních let je ruský zásah jedinou možností, jak omezit islámský fundamentalismus,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Zdravím ze Sýrie. Zásah ruské armády prodlouží válku a způsobí další vlny uprchlíků. Není to zásah proti Islámskému státu, ale zásah na podporu Asada. Takže s ruským zásahem v Sýrii nesouhlasím,“ sdělil europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina.

„Souhlasím,“ odpověděl stručně na dotaz senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Jakýkoli boj proti zrůdnému Islámskému státu vítám. Jen se obávám, že jak Rusko, tak Turecko sledují pod záminkou boje s Islámským státem hlavně své zájmy. Jestliže skutečné bomby a rakety ‚omylem‘ zasahují pozice Kurdů nebo Asadovy opozice, mám o čistotě úmyslu aktérů úderů vcelku pochybnost. Navíc si myslím, že pouze letecké operace problém s Islámským státem nevyřeší,“ říká poslanec Úsvitu Martin Lank.

Mediální masáž, která má Rusko označit za viníka uprchlické krize, je trapným zoufalstvím

„Čekal jsem, že NATO bude akčnější, aktivita Ruska evidentně předběhla USA,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

„Ukazuje se, že až po zapojení Ruska do likvidace teroristů Islámského státu se věci začínají hýbat. Letecké údery Ruské federace jsou na rozdíl od toho, čeho jsme byli svědky, efektivní. Věřím, že teď i USA vyhodnotí a přehodnotí svou strategii. Mediální masáž, která má Rusko označit za viníka uprchlické krize, je trapným zoufalstvím. Chci věřit v normalizaci vztahů, v otázce likvidace terorismu, mezi USA a Ruskem,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Je známo, že Rusko zasáhlo především proti Asadovým odpůrcům, nikoli proti Islámskému státu. Vzhledem k tomu, že je Asad viníkem nejpodstatnější části masakrů proti syrskému obyvatelstvu a jeho síly jsou zodpovědné za podstatnou část exodu syrských uprchlíků, povedou ruské údery jen ke zhoršení situace, většímu utrpení Syřanů a samozřejmě posílí proud uprchlíků ze syrského konfliktu. Vzhledem k tomu, jak se neochota řady postkomunistických zemí zapojit se do humanitární pomoci uprchlíkům promítá do vnitřních neshod v Evropské unii ve vztahu k hodnotám, na kterých je založena, daří se Rusku především rozkládat Evropskou unii. Pokud bude tento nesoulad v EU pokračovat, můžeme na tom jako Česká republika jedině tratit – ekonomicky, bezpečnostně i pověstí. Z tohoto hlediska hodnotím způsob, kterým se Rusko v Sýrii angažuje, jako příspěvek ke zhoršování strategické situace ve vztahu k dlouhodobým zájmům České republiky, byť si samozřejmě v praktické rovině svými postoji za tento účinek bohužel můžeme z větší části sami. Jásat na tím mohou jen ti, kdo litují rozpadu sovětského impéria a našeho odchodu ze zemí, které sovětské Rusko ovládalo,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Odstřihnout ISIS od příjmů z ropy

„Zásah Ruska proti IS považuji za jedno z možných řešení. I když není příliš šťastné, a tudíž může být vnímáno značně kontroverzně. Je to však alespoň nějaké řešení, které momentálně supluje nepochopitelnou laxnost a nečinnost Západu vůči extremistům a teroristům z IS. Osobně bych však upřednostnil pragmatickou dohodu mezi USA a Ruskem, tedy konkrétně společnou koaliční vojenskou operaci těchto mocností včetně ostatních států NATO na území Sýrie. EU je v tomto smyslu díky své impotenci bohužel mimo hlavní proud. Proto je pro budoucnost klíčová dohoda Ruska a USA. Bez řešení vnitřních problémů s IS a s islámskými extremistickými bojůvkami nelze dospět ke stabilizaci státního zřízení v Sýrii, Libyi a dalších postižených arabských zemích. Bez stabilizace těchto států nelze řešit současnou noční můru Evropy, tedy živelnou invazi uprchlíků a ekonomických migrantů z muslimských zemí a z Afriky. Je tedy jasné, že pro řešení migrační krize je prioritní vypořádání se s jejími příčinami, které spočívají v destabilizaci části zemí Blízkého a Středního východu,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Richard Dolejš.

„Ačkoliv nejsem zastáncem mocenských zásahů do dění v cizích zemích – ve většině případů jsem dokonce odpůrcem, takzvaný Islámský stát je vážný problém. Jeho existence a působení mají velký podíl na současné migrační vlně do Evropy. Rusko se zapojuje po dlouhých měsících vojenských útoků takzvané Globální koalice (pominu na chvíli to, že mezi jejími členy jsou štědří sponzoři IS) a zdá se, že přinejmenším s podobnou úspěšností. Samozřejmě musíme brát v potaz, že informace o úspěších či neúspěších jsou zkreslené, protože žádný velitel operace nebude aktuálně informovat o pohybu svých vojáků. Podle mnohých dosavadních zpráv má Rusko v úmyslu narušit trasy, které teroristé využívají k prodeji ropy za nízké ceny, z čehož financují svoje vojenské operace. To považuji za správné. Na prodeji ropy IS vydělává denně miliony korun, je pro ně tedy životadárný. Vojenská snaha o zastavení postupu takzvaného Islámského státu by měla být jednoznačně společně koordinována, aktéři by měli sdílet zpravodajské informace. To však NATO a USA zatím odmítají. Je zásadní, aby si zástupci všech států, které mají upřímný zájem zastavit Islámský stát, sedli k jednomu stolu. Rusko hasí požár, který nezpůsobilo. A měli bychom být vděčni, že někdo chce opravdu reálně IS porazit, a nejen o tom mluvit,“ říká europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Pokud se USA a Rusko nespojí v boji proti Islámskému státu, nikdy ho nikdo neporazí

„Se zásahem Ruska souhlasím a již jsem před rokem upozorňoval na to, že pokud se USA a Rusko nespojí v boji proti Islámskému státu, nikdy ho nikdo neporazí. Pouze spolupráce může ukončit tento vleklý konflikt,“ sdělil europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Z hlediska mezinárodního práva je dnes Rusko jedinou zemí, která má mandát od legitimní vlády k operacím v zemi. Evidentně Islámský stát nezásobuje, ale pomáhá regulérním silám syrského státu v boji s teroristy,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Myslím, že by všichni měli dospět a konečně se domluvit na společné strategii v Sýrii, aby levá ruka věděla, co dělá pravá. Ohledně ruského bombardování Islámského státu platí, a to doslova že škoda rány, která padne vedle,“ myslí si poslanec ANO Matěj Fichtner.

Podle senátora ODS Jaroslava Zemana se dnes v Sýrii už nikdo neorientuje – kdo s kým válčí, proti komu a proč. „Působí-li tam ruské letectvo, to už je nepodstatné, moc toho nezmění, Sýrie je natrvalo rozvrácena. Bohužel díky takzvanému arabskému jaru,“ dodal senátor.

„Nebyl jsem tam, nejsem ani generál. A tak informace mám toliko z velmi, ale velmi ‚závislých‘ médií. Jak už pro utrpení tamních lidí, podřezávání zajatců i ničení památek neskutečné historické ceny je tragédií, že v boji proti Islámskému státu neexistuje mezi vojenskými mocnostmi a jejich vazaly shoda. Ne láska a pravda, opět politika a sobecké zájmy vítězí nad zdravým rozumem. Bohužel nic nového pod sluncem. Jsme nepoučitelní. K naprosté skepsi mi stačilo minulý týden poslouchat tiskovku generálního tajemníka NATO. Jako za bolševika se opět měří dvojím metrem. Vybombardování nemocnice Američany je jenom smutná nehoda. Narušení vzdušného prostoru Sýrie tureckými stíhačkami též, zato tureckého ruskými stíhačkami takřka agresí. Co dodat? A pak se divíme, proč migrační krize,“ zlobí se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Rusko si svou činností v Sýrii vytváří pozice pro další vliv v této oblasti. Chtěl bych věřit, že neveřejná část dohody Rusko–USA obsahuje pojistku pro budoucnost,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Boj proti takzvanému Islámskému státu a jeho vražedné ideologii je podle poslance KSČM Jiřího Valenty jednou z priorit dnešních dní. „Nejsem zastáncem jakéhokoliv vojenského útoku na území kteréhokoliv suverénního státu, ovšem v tomto případě tomu tak není, a proto s ruskými leteckými akcemi, byť opatrně, souhlasím. Preferoval bych ale koordinovaný a logisticky efektivněji vyvedený zásah v součinnosti širšího společenství států, nemám ale na mysli vojenskou akci v rámci agresivního a světově zprofanovaného paktu NATO,“ dodal Valenta.

Putin hodlá spolupracovat s ostatními světovými mocnostmi při hledání míru

Prezident Putin minulý týden též řekl, že Rusko přitom usiluje o „vytvoření co nejširší koalice pro boj s extremisty a teroristy“. Putin zvlášť zdůraznil, že ruské útoky v Sýrii mají „pevný rámec“. Letecké a raketové údery podle něj míří výhradně na teroristické cíle. „Existuje rovněž časové omezení, a to po dobu útočných operací syrských vojsk proti teroristům,“ poznamenal Putin.

Prezident Sýrie Bašár Asad jednal tento týden v úterý večer v Moskvě se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Uvedla to ve středu agentura TASS s odvoláním na mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Ten také popřel, že by v Sýrii padli ruští vojáci.

Asad prý vyjádřil vděčnost za pomoc Ruska a řekl, že to Sýrii pomohlo vyhnout se „tragickému scénáři“. Putin prohlásil, že hodlá spolupracovat s ostatními světovými mocnostmi při hledání mírového řešení pro Sýrii.

TASS informoval pouze o pokračujících úderech ruského letectva na bojovníky Islámského státu. Zmínil, že do bojů je zapojeno přes 50 letadel a vrtulníků. Operace se účastní také loďstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…