Věc z ČT, kterou byste měli vidět. Nezletilí kluci se samopaly. Tajný tábor na Ukrajině, nebo fake news?

16.11.2018 15:47

Cvičí Rusko a Ukrajina dětské vojáky? Podle České televize ano. V pořadu Horizont ČT proběhla reportáž o táborech, kde se děti od 8 let učí zacházet se zbraněmi, nakládat s minami a udržovat disciplínu. A samozřejmě se v táborech pěstuje vlastenectví. Redaktorka rádia Svobodná Evropa pak dodala slova o Ukrajině a Rusku.

Věc z ČT, kterou byste měli vidět. Nezletilí kluci se samopaly. Tajný tábor na Ukrajině, nebo fake news?
Foto: Facebook strany Zelených
Popisek: Reportáž ČT o vojenských táborech pro děti na Ukrajině a na Krymu

V reportáži byly záběry z tábora, na kterých bylo možné vidět podle odhadu převážně náctileté chlapce, jak cvičí se samopaly Kalašnikov. Nejmladšímu účastníkovi tábora je podle reportáže 8 let. Tábor je prý na utajovaném místě na západě Ukrajiny a vede jej mládežnická odnož nacionalistické strany Svoboda. Má za cíl připravit mládež na obranu proti Rusku a také dětem vštípit hodnoty nacionalismu. V reportáži také zaznělo, že na tábory přispívá i stát, nyní částkou v přepočtu 3,5 milionu korun, vzhledem k tomu, že dobrovolníci z této strany sehráli klíčovou roli na východě Ukrajiny. Ale přímé důkazy o nasazení nezletilých na frontě podle ČT nejsou.

ČT dále uvedla, že Ukrajina není v tomto výcviku sama, na obsazeném Krymu také prý probíhá výcvik. Školáci se v něm měli učit, jak zacházet s minami nebo improvizovanými výbušninami. Což probíhá za údajné přítomnosti ruské armády.

Anketa

Měl by Andrej Babiš po slovech svého syna odstoupit z postu předsedy vlády?

12%
88%
hlasovalo: 36212 lidí
K vyjádření si ČT pozvala Oksanu Pelenskou, redaktorku Rádia Svobodná Evropa a Rádia Svoboda. Ta tvrdila, že ví, že na území Doněcké a Luhanské republiky jsou takové tábory, kde mají k dispozici i zbraně s označením Ruské federace. O táborech na Ukrajině uvedla, že jsou to tábory víceméně „skautské“, kde se učí sporty a vojenský výcvik nepatří k cílům táborů. „Hlavní cíl je, aby děti byly zdravé, měly sílu a sportovaly,“ řekla redaktorka Svobodné Evropy. Redaktor ČT se dále ptal, jak moc je rozšířena indoktrinace nacionalismem, extremismem a paramilitarismem. „Víte, já bych se dívala na hlavní příčinu, kde to vše začalo a proč to začalo,“ odbočila Pelenská. Uvedla, že Ukrajina je pátý rok ve válce. „Válku začalo Rusko,“ měla jasno radaktorka a dodala, že záleží na cíli, kterým je většinou obrana územní celistvosti Ukrajiny. A že se najdou tací, kteří to budou nazývat nacionalismem.

Celá reportáž ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…