Večer se opět sejdou vládní a opoziční strany k debatě o covidu

17.02.2021 6:30

Vládní a opoziční strany by dnes večer měly opět jednat o opatřeních proti koronavirové epidemii a o pandemickém zákonu. Po úterní schůzce měla opozice poslat své připomínky k předloze, kterou v pondělí kabinet schválil, vypořádat by je neprodleně mělo ministerstvo zdravotnictví.

Večer se opět sejdou vládní a opoziční strany k debatě o covidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je cílem, aby Sněmovna zákon projednala ve čtvrtek na mimořádné schůzi ke státnímu rozpočtu a kompenzačnímu bonusu. Lídři stran by mohli debatovat též o harmonogramu otevírání škol a obchodů.

Návrh zákona, jak ho připravilo ministerstvo zdravotnictví, se liší jen v detailech od znění, které schválila vláda už loni v květnu. Koalice Pirátů a STAN v pondělí uvedla, že v předpisu postrádá například parlamentní kontrolu a úpravu otázky kompenzací. Požadavky na změny avizovala také koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Ministerstvu zdravotnictví dává návrh pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce. Upravuje také povolávání armády, policie a vyčlenění peněz ze státního rozpočtu. Neumožňuje omezení volného pohybu. Má umožnit, aby k nejdůležitějším opatřením proti covidu-19 nebyl nutný nouzový stav.

Politici by mohli též probrat návrhy jednotlivých stran na úpravu protikoronavirových opatření. Například podle koalice SPOLU by se s negativním testem měla pro zákazníky otevřít například kadeřnictví, přičemž pracovníci by se testovali dvakrát týdně. Koalice žádá i bezpečné otevření obchodů, muzeí, galerií a knihoven pro návštěvníky s respirátory FFP2 či zrychlení očkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…