Věci veřejné vyzvaly strany, aby hlasovaly pro rozpuštění Sněmovny

16.07.2013 15:39

Věci veřejné vyzvaly sněmovní strany, aby ve středu podpořily rozpuštění dolní komory a otevřely cestu k předčasným volbám. Po úterním jednání poslanecké frakce VV to novinářům řekl stranický předseda Vít Bárta. O sporném výroku Michala Babáka o Židech prý poslanecký klub nejednal.

Věci veřejné vyzvaly strany, aby hlasovaly pro rozpuštění Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Jiný postup než rozpuštění Sněmovny by byl podle VV v rozporu s přáním většiny obyvatel. "Jakékoli úhybné manévry, jako je neschválení programu schůze, jsou jen trapnou snahou a trapnou výmluvou, jak se vyhýbat osobní odpovědnosti za nerozpuštění Sněmovny," uvedl Vít Bárta.

Podle zdrojů z tábora někdejší koalice úvahy o tom, že by její poslanci program nepodpořili a schůze by se vůbec nekonala, existují. Je prý ale otázka, zda by na takový postup měl blok bývalého kabinetu vzhledem k očekávaným absencím sílu.

K rozpuštění Sněmovny je nutný souhlas třípětinové většiny všech poslanců. Koalice je proti, opozice tedy nemá šanci návrh ČSSD prosadit.

O Babákově nedělním výroku "nehledejte v tom žádné rasistické narážky, ale žádný Žid nemůže být pro státní kasu horší než pan Kalousek" klub sice nejednal, poslanec jej prý ale probíral s předsedkyní frakce Kateřinou Klasnovou. Babák uvedl, že poslal vysvětlovací dopis ministru financí Janu Fischerovi a předsedovi Federace židovských obcí Petru Papouškovi.

Už v nedělním prohlášení Babák napsal, že na výroku trvá a nevidí na něm nic rasistického. Zdůraznil, že výrok směřoval proti Kalouskovi a jeho vedení ministerstva.

Vedení VV dnes kritizovalo, že na pořad mimořádné schůze svolané na středu z podnětu ODS se nedostal návrh na zrušení sKaret a novela, která by opozici zajistila možnost publikování v radničních zpravodajích. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…