Věděli jsme, že Konvička nemá pravé zbraně, pravil úředník Prahy

22.08.2016 14:41

V neděli odpoledne se na Staroměstském náměstí střílelo. Zděšení turisté volali policii, v nebezpečí však nebyli. Šlo o předem nahlášenou akci protiislámského aktivisty Martina Konvičky, který ji označil za divadelní představení. Než však došlo na inscenaci popravy, policie akci přerušila. Informuje Aktuálně.cz.

Věděli jsme, že Konvička nemá pravé zbraně, pravil úředník Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Okupanti obsazují Prahu v souvislosti s výročím vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968

Zhruba deset lidí volalo v neděli na linku 158, aby nahlásili „zvláštní divadelní představení, které uspořádala Iniciativa Martina Konvičky“. To totiž mělo představovat okupaci hlavního města teroristy Islámského státu.

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana však použité zbraně nebyly v rozporu se zákonem, přestože vyvolaly na náměstí paniku, během které se někteří přítomní i zranili. „Podle zákona o zbraních a střelivu jsou airsoftové zbraně povolené v rámci kulturních, divadelních a jiných obdobných akcí,“ uvedl Hulan s tím, že Konvička nahlásil akci jako divadelní představení.

Policisté zároveň tvrdí, že magistrát mohl akci zakázat. Ten se však hájí tím, že se mělo jednat o divadelní představení, ke kterému však úředníci nedostali scénář a neznali veškeré detaily.

Celý text zde

„V současnosti bychom mohli akci zakázat například proto, že jsou dvě stejné nahlášené akce na jednom místě. Nebo kdybychom věděli, že to shromáždění může vyvolat násilí nebo kdyby tam byly rasové podněty,“ řekl úředník magistrátu Pavel Štefaňák, který po dvaceti minutách Konvičkovu akci přerušil. Dodal, že jelikož úředníci věděli, že se jedná o pouhé makety zbraní, tak to v nich nevyvolávalo žádné obavy.

Konvička přitom chtěl podle svých slov jen šokovat. „Na Staroměstské náměstí vjela kolem 14:00 vojenská auta, v nichž protagonisté mávali vlajkou Islámského státu a simulovali střelbu z replik zbraní. Vykřikovali při tom hesla jako Alláhu Akbar (Bůh je velký).“

Zdaleka ne všichni však věděli, že jde o pouhou inscenaci, a proto vypukla panika. Lidé se totiž snažili před střelbou utéci a co nejrychleji schovat a údajně došlo i k několika zraněním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…