Věděli jste? Pravý sektor uskutečnil akci v Praze. A slibuje další. Na Ukrajině přituhuje, do akce jde velvyslanec USA

21.07.2015 10:08

V Kyjevě se dnes večer v 19:00 hodin bude na náměstí Nezávislosti konat „věč“, shromáždění organizované Pravým sektorem a jeho lídrem Dmytro Jarošem. Ten svolal shromáždění jako protivládní demonstraci, která volá po odchodu současné vlády „zrádců“.

Věděli jste? Pravý sektor uskutečnil akci v Praze. A slibuje další. Na Ukrajině přituhuje, do akce jde velvyslanec USA
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

V souvislosti s tím se malá akce podpory konala v neděli 19. července v Praze před řecko-katolickým kostelem sv. Klimenta v Karlově ulici, jak informuje web  Pravého sektoru.

Pražská akce podpořila členy Pravého sektoru, kteří byli zatčeni v souvislosti s přestřelkou v západoukrajinském Mukačevu; ta vyprovokovala nynější konflikt mezi Pravým sektorem a Kyjevem. Na pražské akci vystoupil Oleg Zajnulin z mezinárodního hnutí Ukrajinská svoboda a obvinil současnou liberálně demokratickou vládu ze snahy zničit Pravý sektor a hrdiny, kteří bránili vlast. Dále řekl, že jestli vláda Petra Porošenka nepřestane s těmito „protiukrajinskými“ politickými aktivitami, bude svržena jako Viktor Janukovyč. Na shromáždění zazněla také slova jako „sláva národu“ a „smrt nepříteli“. Podle Pravého sektoru asi kolem sta lidí podpořilo vystoupení potleskem.

Jak Pravý sektor dále informuje, bude pražský koordinační výbor připravovat na tento týden další protestní akce, o kterých ale nijak blíže neinformuje.

Protestní akce a kontrolní body, které Pravý sektor v posledních dnech organizoval na Ukrajině, se nesetkaly s velkou podporou veřejnosti. V neděli se v Kyjevě sešlo asi jenom sto lidí a nepočetné byly rovněž akce v dalších městech. Podle facebookové stránky  se dnešní avizované kyjevské věče zúčastní (zatím) kolem 700 lidí.

Situace kolem přibližně deseti členů Pravého sektoru, kteří jsou obklíčeni v Karpatech potom, co se prostříleli z Mukačeva, nebyla zatím vyřešena. Pravý sektor požaduje jejich amnestii a Jaroš navrhl, aby mohli být posláni na frontu, aby „smyli svojí vinu krví, a sice vinu konkrétně v tom, že podlehli provokaci.“ Lídr Pravého sektoru také řekl, že důvodem, proč odmítá jejich vydání ukrajinským orgánům, je nedůvěra ve „správné fungování systému“. Jaroš ale navrhl vládě ústupek: bataliony Pravého sektoru jsou prý připraveny vstoupit pod jednotné velení ozbrojených sil.

Prezident Porošenko reagoval na zakarpatský incident výměnou gubernátora Zakarpatska a lidí na dalších klíčových místech. Kyjev přestřelku vidí jako problém spojený s nelegálním pašováním. Ukrajinská média nyní informují  o tom, že do Zakarpatské oblasti se chystá velvyslanec USA Geoffrey Pyatt, který se tam má setkat se zástupci občanské společnosti a s vedením oblasti.

Pravý sektor získal v parlamentních volbách v říjnu 2014 jenom 1,8 % hlasů a má jednoho poslance ve Věrchovní radě. Od té doby jeho podpora podle výzkumů  mírně roste. V březnu 2015 měl podporu 5,2 % a v červenci 5,4 %.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…