Vedení ČEZu se postavilo Babišovi. Nechce akcionářům vyplatit celý zisk

22.04.2014 21:11

Představenstvo energetické společnosti ČEZ nechce akcionářům vyplatit celý loňský zisk na dividendách, jak v březnu požadoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Vedení ČEZu se postavilo Babišovi. Nechce akcionářům vyplatit celý zisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Vedení firmy na úterním zasedání navrhlo za rok 2013 dividendu ve výši 40 korun za akcii, takže částka navrhovaná k výplatě představuje 61 procent z konsolidovaného zisku po zdanění, informoval mluvčí Ladislav Kříž. Pokud by návrh představenstva schválila červnová valná hromada, stát by jako majoritní vlastník získal přes 15 miliard korun.

Představenstvo ČEZu navrhlo dividendu ve stejné výši, jakou loni vyplácelo za rok 2012. Ministr financí Babiš přitom v březnu vyslovil požadavek, aby firma vyplatila akcionářům celý loňský zisk, který činil 35,2 miliardy korun. To by představovalo dividendu 65 korun za akcii, takže by stát utržil 25 miliard korun.

Představitelé ČEZu v minulosti vysvětlovali, že si 40 až 45 procent zisku každoročně firma ponechává na investice. Představenstvo při návrhu postupovalo v souladu s touto politikou, na dividendách by chtělo vyplatit celkem 21,5 miliardy korun. Konečné slovo však bude mít valná hromada, jejíž termín byl dnes stanoven na 27. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…