Vedení ČSSD ladí noty před dalšími jednáními o vládní koalici

22.11.2013 15:55

Vedení ČSSD začalo dnes odpoledne v Lidovém domě ladit noty před dalšími koaličními vyjednáváními s hnutím ANO a KDU-ČSL o nové vládě. Někteří členové očekávají informace o dosavadních diskusích o kabinetu. Strany se v některých programových záležitostech neshodují, střety budou patrně taky o funkce. S hnutím miliardáře Andreje Babiše se vyjednavači ČSSD sejdou v sobotu. Příští týden začnou první trojstranné debaty.

Vedení ČSSD ladí noty před dalšími jednáními o vládní koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Členové vyjednávacího týmu ČSSD

Spornými body mezi stranami jsou například daňové věci, důchodová reforma nebo poplatky u lékaře. Mezi ČSSD a ANO zatím není dohoda ani na obsazení vedení Sněmovny, které budou noví poslanci volit patrně už příští týden. Ustavující schůze dolní komory začíná v pondělí.

Sociální demokraté i hnutí ANO chtějí obsadit předsednický post. Debatovat se o tom bude v sobotu. Obě uskupení si nárokují taky například Ministerstvo financí. Někteří sociální demokraté, kteří přicházeli na zasedání předsednictva, hovořili o kandidátovi ČSSD Janu Mládkovi jako o silném a optimálním nominantovi. Bude prý ale záležet na dalších vyjednáváních. ANO hodlá na postu ministra financí trvat. "Pokud chce ČSSD Ministerstvo financí, tak bude muset vládnout s někým jiným," řekl Babiš MfD.

Jednání o rozdělení míst v případné vládě nebudou jednoduchá, řekl místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek po ranním zasedání stranického grémia. Zopakoval ale, že nejprve se všechna tři seskupení musejí shodnout na programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…