Vedení ČSSD v Ústeckém kraji překvapivě nezrušilo buňku v Duchcově

24.11.2014 20:23

Ústecké vedení ČSSD nezrušilo kvůli spolupráci s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) duchcovskou buňku sociální demokracie, nevyloučilo ani žádného člena. Podle šéfa krajské ČSSD Radka Scherfera k tomu nebyl důvod. Sociální demokracie uzavřela v Duchcově koalici s DSSS a KSČM. Po zrušení místní buňky volalo vedení strany, včetně předsedy Bohuslava Sobotky. Ten už dříve označil spolupráci s DSSS za nepřijatelnou.

Vedení ČSSD v Ústeckém kraji překvapivě nezrušilo buňku v Duchcově
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka se koná 7. zasedání ÚVV ČSSD

„Usnesení (krajského výkonného výboru) je takové, že v tuto chvíli neshledáváme uzavřenou koaliční smlouvu v rozporu se stanovami a de facto jsme se zastali duchcovských představitelů. Pokud tato strana není zakázána, tak se nedomnívám, že by bylo v rozporu, že naše duchcovská organizace uzavřela tuto koalici,“ řekl ČTK Scherfer s tím, že krajská ČSSD naopak apeluje na vedení strany, aby se zabývalo vyloučenými lokalitami. „Prosíme vedení strany a naše ministry, aby se věnovali nepřizpůsobivým občanům a vyloučeným lokalitám jako takovým,“ doplnil Scherfer. Hlasování krajského výkonného výboru bylo podle Scherfera jednomyslné.

Krajské vedení nevyslyšelo volání celostátního vedení

Krajské vedení podle starosty Duchcova Zbyňka Šimbery (ČSSD) přijalo důvody, proč byla v Duchcově koalice s DSSS uzavřena. Ve spolupráci s extremistickou DSSS problém nevidí. „DSSS je legitimní strana, KSČM také, takže já jsem udělal koalici tak, jak jsem si myslel, že je nejrozumnější,“ doplnil Šimbera.

Po vyloučení členů, kteří uzavřeli spornou koalici, a zrušení buňky volalo vedení ČSSD. „Byly tam možnosti jiných koalic, naši kolegové to nevyužili. Nesouhlasíme, aby byli v koalici s touto stranou, kterou bereme jako extremistickou. ČSSD by s ní neměla spolupracovat," řekl ČTK už dříve ministr vnitra a člen grémia Milan Chovanec.

V sedmičlenné radě Duchcova má ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM. Poslední místo připadlo DSSS. ČSSD má v zastupitelstvu celkem pět lidí, členy ČSSD jsou tři z nich. Kromě Šimbery je to také Andrea Albertová a Jiří Chvojka. Ten získal mandát poté, co se ho vzdala bezpartijní Jindřiška Semelková.

O možném vyloučení své členky jednala i duchcovská organizace KSČM

O možném vyloučení jedné své členky jednala kvůli spolupráci s DSSS i duchcovská buňka KSČM. Její předseda Jiří Kraft ale ČTK odmítl říct, jaké usnesení přijala.

V městské radě je za DSSS lídr její kandidátky Jindřich Svoboda, který ve městě svolával protiromské demonstrace. Protiromské nálady a protesty se loni v Duchcově rozhořely poté, co na ulici na manželský pár zaútočilo několik Romů. Soud v březnu potrestal pět lidí z roční podmínky na tříleté vězení. Podle verdiktu nemělo napadení rasový podtext. Loňská protestní červnová akce DSSS skončila střetem s policií.

Svoboda je také pravomocně odsouzený za podvod. Neoprávněně si účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …