Vedení Národní galerie se v úterý ujme Jiří Fajt

30.06.2014 10:34

Vedení Národní galerie se v úterý ujme historik umění Jiří Fajt. Jedna z největších tuzemských sbírkových institucí tak bude mít více než po roce řádného ředitele se všemi pravomocemi. Fajta jmenovala před rokem tehdejší ministryně Alena Hanáková (TOP 09 a STAN). Její nástupci ale Fajtův příchod odkládali, což vedlo k četným spekulacím o tom, zda se skutečně ředitelem stane. Termín 1. července potvrdilo ministerstvo kultury až dnes.

Vedení Národní galerie se v úterý ujme Jiří Fajt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Národní galerii vedl do dubna loňského roku Vladimír Rösel, jehož náhle odvolala tehdejší ministryně Hanáková, která podobnými kroky proslula. V červenci, v době, kdy sama odstoupila a celá tehdejší vláda byla v demisi, jmenovala bez konkurzu ředitelem Fajta. Odvolávala se na dříve uskutečněné konkurzy, v jednom z nichž Fajta mezinárodní komise doporučila ministrovi ke jmenování. Hanákové nástupce Jiří Balvín, ministr úřednické vlády, Fajtův nástup do funkce odložil a vedením NG pověřil ředitele šéfa Sbírky starého umění Víta Vlnase.

NG měla však v takovém stavu v některých oblastech jen omezené možnosti, nepokračuje třeba vypořádání církevních restitucí, kdy v případě některých movitých památek bylo o vydání rozhodnuto již před půl rokem, dohoda o vydání třeba Vyšebrodského oltáře či dvou Rubensových pláten však stále nebyla podepsána.

Fajt prý ví, jak vylepšit rozpočet

Dočasný stav ve vedení NG také instituci ztěžoval situaci při shánění peněz z jiných než státních zdrojů, jimiž galerie nutně musí státní dotaci, jež se rok od roku snižuje, doplňovat. Na vícezdrojové financování se plánuje mimo jiné zaměřit nový ředitel, v rozhovorech před svým nástupem uváděl, že o některých možnostech, jak vylepšit rozpočet státní příspěvkové organizace, již jedná i se zahraničními partnery.

Jaký bude rozpočet galerie na příští rok, zatím není zřejmé. Při sestavování státního rozpočtu hrozilo, že kapitola kultury bude krácena o miliardu, tedy asi o deset procent svých letošních výdajů. Příspěvkové organizace byly upozorněny, že by o stejné procento mohly být zkráceny jejich mzdové prostředky. Herman je ubezpečuje, že o výši rozpočtu stále vyjednává. Minulý týden uvedl, že "platy v oblasti kultury se snižovat nebudou".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…