Vedení Prahy 6 žádá plošné odškodnění kvůli nepitné vodě. Jde o 32 tisíc lidí

01.06.2015 17:20

Podle vedení Prahy 6 by Pražské vodovody a kanalizace (PVK) měly odškodnit plošně všech 32.000 lidí z Dejvic a Bubenče, kteří byli v minulých dnech bez pitné vody. Po dnešním jednání obou stran o tom informovala vedoucí tiskového odboru radnice Libuše Stoklasová. Podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) by lidé neměli vodu platit celý měsíc, ne jen dva týdny, jak navrhují vodohospodáři.

Vedení Prahy 6 žádá plošné odškodnění kvůli nepitné vodě. Jde o 32 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

"Plošné odškodnění by bylo rychlejší a zároveň by zabránilo případnému poškození dobrého jména společnosti PVK," uvedla zástupkyně starosty Petra Kolínská (SZ). Zatím PVK odškodňuje jen ty obyvatele, kteří vyhledali lékaře nebo předloží účtenku z lékárny. Firmy musí předložit dokumenty o ušlém zisku.

Společnost slibuje, že vodné a stočné nebude účtovat dva týdny. Kolář ale řekl České televizi, že firma by vodu lidem neměla účtovat měsíc. Další jednání podle něj budou pokračovat příští pondělí. "My návrh Prahy 6 zvážíme a budeme se snažit najít kompromisní řešení," uvedl generální ředitel PVK Petr Mrkos. Firma bude kvůli odpuštěnému vodnému a stočnému v nejbližších dnech odečítat v oblasti vodoměry.

Bez pitné vody byli obyvatelé Prahy 6 od neděle 25. května do čtvrtka 28. května. Náhradní zásobování zajišťovala PVK 60 cisternami. Praha 6 vozila pitnou vodu do škol a domů seniorů a poté ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli. Vodovod v těchto místech navíc vede pod kanalizací, což je zakázáno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…