Vedení Prahy chce získat místo ve správní radě VZP

18.12.2017 14:05

Pražský magistrát by rád získal místo ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Novinářům to dnes řekl pražský radní pro zdravotnictví a bydlení Radek Lacko (ANO).

Vedení Prahy chce získat místo ve správní radě VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Pro Prahu by to podle něj znamenalo větší možnost ovlivňovat zdravotnickou politiku ve prospěch metropole. Správní rada je vrcholným orgánem pojišťovny, deset jejích členů jmenuje vláda a 20 volí Sněmovna. Ministerstvo zdravotnictví nově v menšinové vládě hnutí ANO vede Adam Vojtěch.

„V roce 2018 se budeme snažit zapojit do správní rady tak, aby tam měla Praha svoje křeslo a abychom se mohli zapojit do diskurzu ve zdravotnictví,“ uvedl radní. Hlavní město má podle něj nyní problém se na úrovni státních institucí zapojit do diskuse a rozhodování.

Praha v současnosti nemá vlastní nemocnici, pouze Nemocnici Na Fratišku provozuje radnice Prahy 1, která ji ovšem nyní chce pronajmout soukromníkovi. Podle Lacka by se křeslo ve správní radě mohlo hodit i pro to, že město by mohlo aspirovat na provozování vlastního lůžkového zařízení. O tom několikrát v minulosti uvažovalo.

VZP je největší ze sedmi českých zdravotních pojišťoven. Jejími klienty je asi 5,9 milionu lidí, což je zhruba 60 procent populace. Hospodaří ročně se 170 miliardami korun ze zdravotního pojištění. Správní rada například volí ředitele pojišťovny nebo schvaluje objem úhrad poskytovatelům zdravotní péče. Mezi členy správní rady jsou mimo jiné Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), Tom Philipp (KDU-ČSL), Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Bohuslav Svoboda (ODS) či Marek Ženíšek (TOP 09).

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…