Vedení Prahy dnes odcestuje na návštěvu Pekingu a Šanghaje

27.08.2016 6:18

Vedení Prahy dnes odcestuje na návštěvu do Pekingu a Šanghaje. Představitelé české metropole tam jedou na pozvání tamních primátorů a budou jednat mimo jiné o kultuře, cestovním ruchu či chovu chráněných pand velkých v pražské zoo. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) původně zamýšlela za Prahu uzavřít partnerství se Šanghají, k tomu ale zatím nedojde. Praha už dřív za nesouhlasu opozice uzavřela partnerství s Pekingem.

Vedení Prahy dnes odcestuje na návštěvu Pekingu a Šanghaje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

O chovu vzácných zvířat mluví vedení zoo i politici řadu měsíců. Právě Čína, která je domovem pandy, by mohla zvíře České republice poskytnout. Z programu cesty vyplývá, že zástupci Prahy zavítají mimo jiné do pekingské zoo a znovu projeví zájem o chov pandy. Podle Krnáčové ale není jednání o pandě primární cíl cesty.

Partnerská smlouva podepsána nebude

V plánu má vedení radnice setkání se zástupci z oblasti kultury, oblasti tzv. smart cities, které řeší rozvoj měst, sejdou se s primátory Pekingu a Šanghaje nebo navštíví technologické parky a zoo.

Podle dřívějších informací měla být při návštěvě podepsána partnerská smlouva Prahy s Šanghají. K tomu ale nedojde, Praha chce smlouvu s čínskou stranou ještě projednat. Letos v únoru schválila sesterskou smlouvu s Pekingem. Její znění kritizovali zejména opoziční zastupitelé, ale též někteří členové spoluvládnoucí Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Smlouva totiž obsahuje klauzuli, že Praha uznává jednotu Číny, tedy že Tchaj-wan je její součástí.

Co se týče zapůjčení pandy, Praha již udělala první krok ke stavbě pavilonu pro její chov, kdy v červnu na přípravu projektu radní vyčlenili tři miliony Kč. Výstavba výběhu je zahrnuta rovněž ve studii rozvoje zoo na příštích pět let. Praha do zahrady zamýšlí vložit až 800 milionů korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…