Vedení ÚSTR prý nechystá žádné zásadní změny

13.05.2013 15:46

Nové vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) nechystá žádné hromadné propouštění ani zásadní organizační změny, vyplynulo z dnešního jednání ředitelky Pavly Foglové se třemi odborovými skupinami fungujícími v této organizaci. Schůzka se konala mimo jiné poté, co jedny z odborů nedávno prohlásily, že kvůli personálním změnám ve vedení a situaci v ÚSTR zvažují stávku. Podle informací ČTK ji v současnosti nevyhlásí.

Vedení ÚSTR prý nechystá žádné zásadní změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová, nově jmenovaná ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková a první náměstek ředitelky Zdeněk Hazdra promluvili k situaci v ÚSTR

Mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček ČTK sdělil, že pokud by Foglová zvažovala organizační změny ještě letos, bude dost času o tom předem jednat. "Bez projednání s odbory žádná taková věc neproběhne," uvedla Foglová. Úkolem ústavu, který byl zřízen zvláštním zákonem, je nezávisle zkoumat časy nesvobody. Nyní se o jeho směřování přou hlavně vládní ODS s opoziční ČSSD. Navzájem se obviňují z politických tlaků a zájmů. Poměry v organizaci jsou opět velmi napjaté.

Ryjáček uvedl, že podle jedněch z odborů, Nezávislé odborové organizace (NOO), Foglová po nástupu do funkce porušila kolektivní smlouvu, když neoznámila odborům včas, že její předchůdce, odvolaný ředitel Daniel Herman a tehdejší první náměstek Eduard Stehlík dostanou výpověď. Podle Ryjáčka to Foglová vysvětlila "naprosto mimořádným časovým tlakem". Šlo o situaci, kdy Hermana odvolala rada ústavu a nebylo pro něj volné místo, a Stehlík nepřijal žádnou z nabídek ani setrvání ve funkci, dodal Ryjáček.

Následně Foglová oznámila záměr další výpovědi ve vedení, jiní na funkce rezignovali. "Pokud nepřijmou nabídku na jinou pracovní pozici, bude s nimi rozvázán pracovní poměr," podotkl Ryjáček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …