Vedení českého a polského parlamentu bude debatovat o V4 a postoji k Ukrajině

02.06.2015 14:49

Ve Zbirohu na Rokycansku zasednou ve středu na společném jednání představitelé Poslanecké sněmovny a vedení polského Sejmu. Debatovat chtějí například o dalším směřování visegrádské čtyřky, které bude Česká republika od léta předsedat. Na pořad jednání přijde i postoj k aktuálnímu dění kolem ukrajinské krize. „Samozřejmě se asi nevyhneme ani aktuální zahraničněpolitické situaci. To znamená konfliktu na Ukrajině, což je něco, kde je Polsko velmi aktivní,“ řekl dnes ČTK předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Vedení českého a polského parlamentu bude debatovat o V4 a postoji k Ukrajině
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Polský politolog a odborník na východní Evropu Marek Menkiszak řekl minulý týden v Praze, že Poláky zklamalo, jak Česko a Slovensko reagovaly na krizi na Ukrajině a jak se postavily k sankcím vůči Rusku. Pozici Evropské unie by podle něj pomohlo, kdyby z jejího středu veřejně nezaznívaly protichůdné hlasy, které Rusové velmi pozorně vnímají.

Hamáček se ale nedomnívá, že by se český postoj vůči ukrajinské krizi zásadním způsobem vymykal z evropského hlavního názorového proudu. „Česká republika podpořila všechna opatření, která přijala Evropská unie či další státy vůči Ruské federaci. Podpořili jsme veškeré sankční mechanismy, které byly v rámci Evropské unie přijaty,“ podotkl.

Debatovat se bude i o možnosti rozšířit V4 o Rakousko a Slovinsko

Hovořit se bude o budoucnosti visegrádské čtyřky. „A samozřejmě budeme debatovat o dalším směřování tohoto uskupení, jak v rámci Evropské unie, tak třeba i ve formátu Visegrád plus. To znamená spolupráce se státy jako je Rakousko, Slovinsko a další,“ uvedl předseda sněmovny.

Českou stranu podle Hamáčka budou také zajímat postřehy z nedávných polských parlamentních voleb. V nich zvítězil konzervativní kandidát strany Právo a spravedlnost Andrzej Duda nad dosavadním prezidentem Bronislawem Komorowským.

Výsledkem jednání podle Hamáčka nebude žádná deklarace nebo komuniké. „Jde o to, abychom spolu komunikovali, abychom se vzájemně informovali o jednotlivých pozicích, stanoviscích. Je to prostě meziparlamentní dialog, takový, jako třeba má Česká republika se slovenským parlamentem, jehož vedení, mimochodem, dorazí příští týden,“ dodal.

Polský parlament, Národní shromáždění, je stejně jako český dvoukomorový. Skládá se ze Senátu a Sejmu. Zatímco Sněmovna má 200 poslanců, Sejm jich má 460 a voliči je volí stejně jako v Česku na čtyři roky systémem poměrného zastoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…