Vedení kraje míří po návštěvách Ruska, Číny a Kazachstánu na Kubu. A strhla se mela

01.04.2016 13:50

Plzeňským regionem rezonuje aktuální cesta vedení kraje a některých členů zastupitelstva na Kubu. Po Rusku, Kazachstánu a Číně je to další destinace, která u opozice vzbuzuje nelibost. Devítidenní cesta je ze strany krajského úřadu vysvětlována jako pracovní a obchodní, protože v delegaci je také několik podnikatelů. Opozice, a to především TOP 09, hovoří o „výletu za krajské peníze na konci vládnutí“. I řada občanů se k tomu staví poměrně skepticky, avšak vedení kraje je nadšeno.

Vedení kraje míří po návštěvách Ruska, Číny a Kazachstánu na Kubu. A strhla se mela
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

„Oslovila nás strojní fakulta, která dostala dopis od své partnerské univerzity a strojní fakulty v Havaně s tím, že by chtěli navázat nějakou spolupráci, protože ty vztahy, které se tady přetrhaly, by chtěli ve chvíli, kdy se uvolňuje kubánský režim, vrátit do starých kolejí,“ vysvětluje radní pro eurofondy a regionální rozvoj, jinak také zastupitel malého městečka Žihle na severním Plzeňsku Ivo Grüner. „A protože celá řada strojních podniků realizovala před dvaceti a více lety svůj byznys na Kubě a dnes jejich následné firmy tam dodávají, tak by chtěly, aby se dokázala uskutečnit výměna studentů, doktorandů, inženýrů v rámci ZČU. Ti lidé to vnímají tak, že by se chtěli vrátit zpět, kde byli, to znamená ty fabriky, které tam Škodovka budovala, tak dnes už jsou přes 40 let staré a oni potřebují někoho, kdo tomu rozumí. Takže by chtěli své mladé lidi vyškolit, udělat výměnu studentů – to je jedna fáze. A proto s námi jede pan rektor a pak děkan. Kdyby to bylo tak, jak říká opozice, tak by se univerzita této cesty vůbec nezúčastnila. Druhá věc je, že s námi jede necelá dvacítka podnikatelů, které tato destinace rovněž zajímá. A rovněž tam jede radní za ODS, náměstek plzeňského magistrátu Šindelář. Jestli opozice říká něco takového, tak střílí především do svých řad. Tam, kde my můžeme pomoci, tak jsou právě země, kde ten režim jakoby končí, otvírá se cesta ke spolupráci, a to je jak Čínská lidová republika, tak Kuba,“ pokračuje náměstek Plzeňského kraje. „Já pracuji v rámci komunální politiky, dělám to, co po mne chce můj nejbližší partner, a proto, že chceme být jako region stále na čele v rámci nejen ČR, ale i Evropy. Tím přinášíme nejen Plzeňskému kraji, ale celé republice plusové body. Ať už jsou to naše partnerské výjezdy do našich partnerských regionů, tak tady tato cesta, která se koná teď, je pro region potřebná.“

Přínos? Nula!

„Topka“ ostře nesouhlasí. „Levicové vedení Plzeňského kraje poznává za peníze daňových poplatníků exotické kraje. Nejprve Čínu, nyní Kubu. Přínos návštěvy Kuby bude asi stejný jako návštěvy Číny. Prakticky nulový, nebo o něm nevíme. Nebylo by tedy vhodnější věnovat peníze než na cestu na Kubu spíše neziskovým organizacím například v oblasti sociální péče? Ty dnes v Plzeňském kraji bojují o každých 1000 korun podpory a bohužel některé jejich služby také kvůli nedostatku financí zanikají. Takže přeji krajským zastupitelům mnoho zdaru a plodné úspěchy, či spíše hezkou dovolenou,“ říká kandidát TOP 09 na hejtmana a místopředseda strany v Plzeňském kraji Richard Pikner.

Nutno dodat, že podle vyjádření tiskového oddělení kraje platí úřad cestu zastupitelům. Kromě hejtmana Václava Šlajse odlétá na Kubu již zmiňovaný náměstek Grüner a také komunistický poslanec a krajský zastupitel Karel Šidlo. Jak se redakce ParlamentníchListů.cz dozvěděla, podnikatelé si cestu platí sami.

Servilita? Nikoliv!

„Lidi, kteří nemají informace, si pak mohou myslet, co chtějí, já jsem dokonce přesvědčený, že to, co se tady teď dělo s Čínou... tak podívejte se do Anglie, do Ameriky, jak čínského prezidenta vítají malé děti s mávátky, a to nebyli Číňané,“ vrací se k návštěvě hlavy státu ČLR Grüner. „Všechny tyto diskuse jsou jen zviditelnění opozice, jenom hra na havlovskou notu. V té naší partnerské provincii v Číně má SRN 25 let a někde dokonce přes 30 let své kanceláře, které platí ze svých prostředků, aby byl podpořen obchod s touto provincií a Čínou, tak nevidím důvod, proč by ČR na tom měla být jinak. Jsem naprosto přesvědčen, že žádný německý politik nevystupuje tak, že je servilní vůči Číně. My se chováme úplně standardně a stejně. Čínský prezident jel v Anglii ve zlatém kočáře po největším bulváru, kde z jedné strany byly anglické vlajky a z druhé strany vlajky velikosti tak desetinásobných než ty, které byly v Praze, mám na mysli samozřejmě čínské, a lidé jej vítali. Tak nerozumím tomu, proč bychom se měli chovat jinak,“ říká rozhorleně Grüner.

Nebuďme kolonií

„Myslíte si, že Amerika se odkloňuje Západu tím, že vítá čínského prezidenta? Vždyť jedno velké město v Číně je celá Česká republika! Ve chvíli, když se budeme stavět do role outsidera, tak outsiderem vždycky zůstaneme. Toto přijetí hlavy státu první ekonomiky světa je dobrý krok k tomu, aby se lidé v ČR měli lépe. Když vidím, co se děje okolo, ten příliv utečenců, přístup EU k ČR, že nás bere jako problémové, tak jsem přesvědčen, že je to naprosto obráceně; a po tom, co se stalo ve Francii a Belgii, si to uvědomí i lidé v EU a konečně pochopí, co říkáme pořád – ne že bychom nechtěli pomáhat. My chceme pomáhat, ale jen lidem, kteří stojí o to u nás žít. A všechny ty diskuse, co se vedou kolem Číny a lidských práv, ano, pojďme se o tom bavit, ale nestavme to na piedestal a všechno ostatní je špatně. Já si myslím, že to je jedna z částí politiky, ale rozhodně to není ta nejdůležitější. Nejdůležitější je udržet ČR na takové výši, aby byla konkurenceschopná, protože když tomu tak nebude, skončíme jako nezajímavý stát, v lepším případě jako „kolonie“ nějaké velké velmoci, jako je Anglie, Francie nebo Německo; a to myslím nikdo z nás nechce. Musíme si uvědomit, že nás je „jen“ deset milionů a v rámci toho máme i svou sílu. A jestli si někdo myslí, že tím, že jsme v EU, tak máme stejnou sílu jako Německo nebo Francie, tak to se zásadně mýlí. A my musíme hledat partnery jak na Západě, tak na Východě. Když budeme mezi lidmi stavět problémy, takto problémy taky skončí,“ uzavřel „kauzu Kuba“ Ivo Grüner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…