Vedení ostravské ČSSD se bouří proti Zaorálkovi

22.06.2017 20:18

Ostravští sociální demokraté Adam Rykala a Jana Vajdíková, kteří byli vyškrtnuti z kandidátní listiny pro sněmovní volby a stojí v čele ostravské organizace, se dnes ohradili proti výrokům volebního lídra a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ministr ve středu ČTK řekl, že přeregistrace, kterou v ostravské organizace nařídilo vedení strany, byla nutná. Podle něj organizace nefungovala dobře a manipulovalo se v ní s členskou základnou. Oba sociální demokraté tvrzení o černých duších odmítli.

Vedení ostravské ČSSD se bouří proti Zaorálkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

"Důrazně odmítáme tvrzení o údajných černých duších, údajném čarování se členy a provádění neplech v ostravské organizaci. To, že se k přeregistraci nedostavili všichni členové, rozhodně neznamená, že by se jednalo o fiktivní členy či nepravosti. Naopak, od lidí víme, že se nedostavili proto, že nařízenou přeregistraci považují za nesmyslnou a nedůstojnou," uvedli ve společném prohlášení předsedkyně Okresního výkonného výboru Ostrava Vajdíková a místopředseda Rykala.

Tvrdí, že přeregistrací ubyli ČSSD v některých případech dlouholetí a zakládající starší členové, a to i známé osobnosti. "Rozhodně tedy nejde o černé duše. Budeme požadovat, aby ti, kteří mluví o nesrovnalostech, svá tvrzení, poškozující ostravskou organizaci, vysvětlili a doložili konkrétními údaji," uvedli v prohlášení.

Boj o ovládnutí ostravské organizace graduje od loňského listopadu, kdy sociální demokraté odvolali tehdejšího předsedu ostravské ČSSD Lumíra Palyzu. Ústřední kontrolní komise strany ale v lednu vyhověla stížnosti krajského předsedy a bývalého hejtmana Miroslava Nováka, v níž kvůli porušení stanov zpochybnil právě listopadovou okresní konferenci, na které byl Palyza odvolán. Konference se musela opakovat v únoru, Palyza byl odvolán znovu a novou předsedkyní se stala právě Vajdíková. Krajský výkonný výbor v čele s Novákem pak navrhl přeregistraci a u vedení uspěl i s návrhem na vyškrtnutí Vajdíkové a poslance Rykaly z kandidátní listiny pro sněmovní volby.

Přeregistraci členů v rozhádané ostravské ČSSD schválilo vedení strany na základě zprávy stranické ústřední kontrolní komise a rovněž z podnětu tamního krajského výboru. Dříve měla organizace přes 800 členů, nyní se jich při přeregistraci údajně zapsalo okolo 650 a několik desítek jich má schválen náhradní termín. Oficiální údaje nejsou k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…